AktualnoUrednički izbor

Napustio nas je gospar Ante Glavor, graditelj jaslica u Male braće

Napustio nas je gospar Ante Glavor, graditelj jaslica u Male braće

U 79. godini života, 18. kolovoza 2020., umro je Antun (Ante) Glavor (rođ. 1941.), graditelj jaslica u Male braće. Od njega se oprostio fra Stipe Nosić istaknuvši kako je gospar Antun kao dječak ministrirao u crkvi Male braće. Bio je član Franjevačkog svjetovnog reda.
-Franjevački samostan doživljavao je doista svojim, a posljednjih desetljeća života u njemu je provodio duže nego u vlastitom domu. Izgradnju božićnih jaslica u crkvi Male braće vodio je duže od tri desetljeća. To je radio i onda kad mu je tijelo pomalo počelo zakazivati, pa i za Božić 2019. I kod te, za njega posljednje, postave ponašao se kao da će to vječno raditi. Možda će to gore na nebu zaista i činiti?Gospodin mu dao svoj mir! – napisao je fra Stipe.
S gosparom Antom o njegovim najlješim jaslicama razgovarali smo 2012. godine. Tada nam je rekao kako mu izrađivanje jaslica predstavlja iznimno zadovoljstvo.

– To mi je zadovoljstvo, čovjek nešto napravi, a onda kasnije bude zadovoljan samim sobom. Doma ih uopće ne radim, jer ovo su moje jaslice. Primjerice 1991. godine, bio je rat, nije bilo u Gradu ništa, a fratri su razmišljali hoće li i gdje će staviti jaslice. Nagovorili smo ih da ih postave, jer te godine ljudi po Gradu nisu imali jaslice. Prenijeli su ih vatrogasci, koji su čak ubrali travu s Boninova, i tako smo i te ratne 1991. imali jaslice. To je bilo značajno u ono doba – prisjetio se tada za DuList gospar Ante.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist