Aktualno

Napustio nas je gospar Ante Glavor, graditelj jaslica u Male braće

U 79. godini života, 18. kolovoza 2020., umro je Antun (Ante) Glavor (rođ. 1941.), graditelj jaslica u Male braće. Od njega se oprostio fra Stipe Nosić istaknuvši kako je gospar Antun kao dječak ministrirao u crkvi Male braće. Bio je član Franjevačkog svjetovnog reda.
-Franjevački samostan doživljavao je doista svojim, a posljednjih desetljeća života u njemu je provodio duže nego u vlastitom domu. Izgradnju božićnih jaslica u crkvi Male braće vodio je duže od tri desetljeća. To je radio i onda kad mu je tijelo pomalo počelo zakazivati, pa i za Božić 2019. I kod te, za njega posljednje, postave ponašao se kao da će to vječno raditi. Možda će to gore na nebu zaista i činiti?Gospodin mu dao svoj mir! – napisao je fra Stipe.
S gosparom Antom o njegovim najlješim jaslicama razgovarali smo 2012. godine. Tada nam je rekao kako mu izrađivanje jaslica predstavlja iznimno zadovoljstvo.

– To mi je zadovoljstvo, čovjek nešto napravi, a onda kasnije bude zadovoljan samim sobom. Doma ih uopće ne radim, jer ovo su moje jaslice. Primjerice 1991. godine, bio je rat, nije bilo u Gradu ništa, a fratri su razmišljali hoće li i gdje će staviti jaslice. Nagovorili smo ih da ih postave, jer te godine ljudi po Gradu nisu imali jaslice. Prenijeli su ih vatrogasci, koji su čak ubrali travu s Boninova, i tako smo i te ratne 1991. imali jaslice. To je bilo značajno u ono doba – prisjetio se tada za DuList gospar Ante.

Pročitajte još

OD SRIJEDE Na kioscima vas čeka 500. broj DuLista!

Dulist

Zbog vala visokih temperatura vrlo velika opasnost od požara na Mljetu i Pelješcu

Dulist

NA SV. ILIJI HGSS-ovci pronašli izgubljenog stranog planinara s ozlijeđenom rukom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija