Aktualno

Napustio nas je Ante Kalina, heroj i dragovoljac Domovinskog rata

Nakon duge i teške bolesti danas u poslijepodnevnim satima napustio nas je Ante Kalina, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Zbora narodne garde, branitelj Dubrovnika i ratni dozapovjednik obrane Sustjepana.

Kalinu suborci opisuju kao iznimno hrabrog i jakog borca. Prije gotovo četiri godine Kalinu je napala meningokokna sepsa koju je preživio, ali je ta podmukla bolest na njemu ostavila velike i trajne posljedice. Kalina je bio žilav i ustrajan, kako tijekom rata, tako i tijekom bolesti. No danas je preminuo uslijed tih posljedica.

Redakcija DuLista izražava iskrenu sućut obitelji, prijateljima i suborcima Ante Kaline.

Najteži položaj obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu bio je položaj u Sustjepanu. Bio je opkoljen sa sjevera, istoka i juga, a na zapadu iza leđa branitelja bilo je minsko polje. Izvlačenje ranjenih ili smjena umornih branitelja danju nije bila moguća. Jedini zaklon bile su polusrušene kuće među kojima nije bilo ni jedne koja nije pretrpjela barem jedan izravni pogodak, a neke su izgorile do temelja. Nije bilo ni dana da se nije pucalo, bilo iz topničkog, bilo iz pješačkog naoružanja, najčešće snajpera. Na položaju u Sustjepanu zapovijedao je Jakša Hodak Jaki, a nepokoreni Sustjepan su na dva položaja branili mnogi branitelji, među kojima je bio i Ante Kalina. Sustjepan je jedino mjesto izvan užeg područja grada koje se branilo i- obranilo, stoga hvala braniteljima, a pokojnima vječni mir i spokoj u kraljevstvu Božjem.

Foto: Branitelji Dubrovnik

Pročitajte još

KAPOVIĆ O KRISTIĆEVOM PRIJEDLOGU ‘Miješanje politike u rad bilo koje udruge nije legitimno’

Dulist

‘TRAVEL & LEISURE’ Dubrovnik među 25 najljepših mjesta u Europi

Dulist

Danielu Marušiću novi mandat na čelu Strukovne grupe putničkih agencija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija