Aktualno

Napustio nas je Ante Kalina, heroj i dragovoljac Domovinskog rata

Napustio nas je Ante Kalina, heroj i dragovoljac Domovinskog rata

Nakon duge i teške bolesti danas u poslijepodnevnim satima napustio nas je Ante Kalina, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Zbora narodne garde, branitelj Dubrovnika i ratni dozapovjednik obrane Sustjepana.

Kalinu suborci opisuju kao iznimno hrabrog i jakog borca. Prije gotovo četiri godine Kalinu je napala meningokokna sepsa koju je preživio, ali je ta podmukla bolest na njemu ostavila velike i trajne posljedice. Kalina je bio žilav i ustrajan, kako tijekom rata, tako i tijekom bolesti. No danas je preminuo uslijed tih posljedica.

Redakcija DuLista izražava iskrenu sućut obitelji, prijateljima i suborcima Ante Kaline.

Najteži položaj obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu bio je položaj u Sustjepanu. Bio je opkoljen sa sjevera, istoka i juga, a na zapadu iza leđa branitelja bilo je minsko polje. Izvlačenje ranjenih ili smjena umornih branitelja danju nije bila moguća. Jedini zaklon bile su polusrušene kuće među kojima nije bilo ni jedne koja nije pretrpjela barem jedan izravni pogodak, a neke su izgorile do temelja. Nije bilo ni dana da se nije pucalo, bilo iz topničkog, bilo iz pješačkog naoružanja, najčešće snajpera. Na položaju u Sustjepanu zapovijedao je Jakša Hodak Jaki, a nepokoreni Sustjepan su na dva položaja branili mnogi branitelji, među kojima je bio i Ante Kalina. Sustjepan je jedino mjesto izvan užeg područja grada koje se branilo i- obranilo, stoga hvala braniteljima, a pokojnima vječni mir i spokoj u kraljevstvu Božjem.

Foto: Branitelji Dubrovnik

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist