Aktualno

Napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona

Napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona u Vidu – Lapidarija Narona, projekta vrijednog 43.437.000,00 kuna. Tim povodom gradilište je u ponedjeljak u pratnji zamjenice župana Žakline Marević i gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana obišla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– Uz Arheološki muzej Narona, Lapidarij će prezentacijski, ali i u cijelosti zaokružiti muzeološki koncept ovoga vrijednoga nalazišta u Naroni. Osim dodatnoga sadržaja, projekt će omogućiti i dodatne znanstvene studije za koje u Vidu zaista imamo prostora. Imamo sjajne projektante, a izvođači radova koji su radili zgradu Muzeja rade i Lapidarij, tako da vjerujem da će radovi ići planiranom dinamikom. Ipak, njihov završetak ovisit će o financijskim sredstvima. Vjerujem i nadam se da ćemo sredstva osigurati u sljedećoj financijskoj perspektivi. U tom slučaju, značajno ćemo ubrzati rad. U slučaju da se to ne dogodi, vjerujem da ćemo radove završiti u najkraćem roku i našim snagama – istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan zahvalio je ministrici Obuljen Koržinek što je prepoznala važnost ovog projekta.

– Mislim da je ključni trenutak bio izmjena i dopuna Prostornoga plana, čime smo omogućili gradnju na ovoj lokaciji. Projekt će poboljšati uvjete za daljnji razvoj i kvalitetan rad djelatnika, osigurati dodatni prostor za interakciju s publikom te obogatiti turističku ponudu i gospodarski razvoj doline Neretve, grada Metković i Vida. Također, Prirodoslovni muzej Metković i dvije zgrade Arheološkoga muzeja doprinose da grad Metković postaje grad muzeja u pravom smislu te riječi – istaknuo je gradonačelnik Milan.

Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, imat će prostor za multimedijalnu dvoranu, prostor za nove stalne i povremene postave, prostore namijenjene posjetiteljima, dormitorij, restauratorsku radionicu za prikupljanje građe, čuvaonicu umjetnina, uredske prostore te sanitarne čvorove za posjetitelje.

Pročitajte još

SVAKIM DANOM Od 26. lipnja izravan let Amsterdam – Dubrovnik

Dulist

LAPADSKA OBALA BEZ PUMPE Po gorivo za barku do Sobre ili Komolca?

Leona Rašica

FRANKOVIĆ: ‘Gradu još nije stiglo rješenje Upravnog suda za Lapadsku obalu, naći ćemo način za nastavak radova’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija