Aktualno

Napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona

Napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona u Vidu – Lapidarija Narona, projekta vrijednog 43.437.000,00 kuna. Tim povodom gradilište je u ponedjeljak u pratnji zamjenice župana Žakline Marević i gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana obišla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– Uz Arheološki muzej Narona, Lapidarij će prezentacijski, ali i u cijelosti zaokružiti muzeološki koncept ovoga vrijednoga nalazišta u Naroni. Osim dodatnoga sadržaja, projekt će omogućiti i dodatne znanstvene studije za koje u Vidu zaista imamo prostora. Imamo sjajne projektante, a izvođači radova koji su radili zgradu Muzeja rade i Lapidarij, tako da vjerujem da će radovi ići planiranom dinamikom. Ipak, njihov završetak ovisit će o financijskim sredstvima. Vjerujem i nadam se da ćemo sredstva osigurati u sljedećoj financijskoj perspektivi. U tom slučaju, značajno ćemo ubrzati rad. U slučaju da se to ne dogodi, vjerujem da ćemo radove završiti u najkraćem roku i našim snagama – istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan zahvalio je ministrici Obuljen Koržinek što je prepoznala važnost ovog projekta.

– Mislim da je ključni trenutak bio izmjena i dopuna Prostornoga plana, čime smo omogućili gradnju na ovoj lokaciji. Projekt će poboljšati uvjete za daljnji razvoj i kvalitetan rad djelatnika, osigurati dodatni prostor za interakciju s publikom te obogatiti turističku ponudu i gospodarski razvoj doline Neretve, grada Metković i Vida. Također, Prirodoslovni muzej Metković i dvije zgrade Arheološkoga muzeja doprinose da grad Metković postaje grad muzeja u pravom smislu te riječi – istaknuo je gradonačelnik Milan.

Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, imat će prostor za multimedijalnu dvoranu, prostor za nove stalne i povremene postave, prostore namijenjene posjetiteljima, dormitorij, restauratorsku radionicu za prikupljanje građe, čuvaonicu umjetnina, uredske prostore te sanitarne čvorove za posjetitelje.

Pročitajte još

KAPOVIĆ O KRISTIĆEVOM PRIJEDLOGU ‘Miješanje politike u rad bilo koje udruge nije legitimno’

Dulist

‘TRAVEL & LEISURE’ Dubrovnik među 25 najljepših mjesta u Europi

Dulist

Danielu Marušiću novi mandat na čelu Strukovne grupe putničkih agencija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija