Zanimljivosti

Napravite sami kozmetiku za ljeto, koža će vam biti zahvalna!

Banje kupanje

Napravite sami prirodne sastojke koji će vas braniti od štetnog sunčevog zračenja. Naime, zrake sunca, koje prodiru u dublje slojeve vaše kože, potiču stvaranje vitamina D i time pridonose zdravlju koštanog sustava.

S druge strane, nepravilno izlaganje suncu dovodi do isušivanja kože i njezinog trajnog oštećenja ili ranog starenja.
Pod nepravilnim sunčanjem smatra se izlaganje sunčevim zrakama u razdoblju između 11 i 15 sati, bez zaštitnih preparata, izlaganje suncu vrlo male djece te izlaganje suncu na velikim nadmorskim visinama. Nažalost, sve više ljudi koristi industrijski proizvedene kreme i losione da bi zaštitili kožu od štetnog djelovanja UV zračenja, ali zašto ne biste sami izradili prirodnu kozmetiku za ljeto?

U tome vam može pomoći ortal Alternativa za Vas, koji donosi nekoliko recepata, a sve ih pogledajte ovdje.

Ako je vaša koža pocrvenila, odnosno izgorjela prvo se okupajte ili istuširajte. U vodu za kupanje dodajte 250 g sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će rashladiti vašu kožu, sniziti temperaturu i smiriti upalu. U žlici pomiješajte gel aloa vere s jednom kapi eteričnog ulja lavande, pa premažite opečeno, crveno i bolno mjesto. U čašicu masnijeg jogurta dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande i lagano se namažite (možete namazati i lice) te za 15-ak minuta isperite.

Njega kose
Pakung za kosu
Pripremite se za sunce i kupanje tako što ćete iskoristiti zaštitna svojstva pakunga za kosu. Poželjno je pakung napraviti neposredno prije nanošenja.

Sastojci:
Monoi de Tahiti 30 ml
ricinusovo ulje 30 ml
ulje makadamije 30 ml
ulje jojobe 10 ml
eterično ulje atlaski cedar 20 kapi

Izmiješajte sve sastojke.

Primjena:
Kosu operite i osušite. Dok je kosa još topla nanesite pakung od vlasišta do vrhova. Umasirajte pakung, sakupite kosu na vrhu glave i omotajte ručnikom. Ostavite da djeluje 30-60 minuta te isperite blagim prirodnim šamponom. Koristite pakung jednom do dva puta tjedno.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist