Aktualno

NAORUŽAVAJU SE ZIDINE Brončani top uskoro na Kuli od Kneževa dvora

NAORUŽAVAJU SE ZIDINE Brončani top uskoro na Kuli od Kneževa dvora

Društvo prijatelja dubrovačke starine do Feste Svetog Vlaha 2015. godine na gradske bi zidine trebalo postaviti novi top. Riječ je o brončanom topu iz 18. stoljeća koji je još 2012. godine pronađen u moru kraj Molunta. On će biti postavljen na Kuli od Kneževa dvora i bit će to najveći i najteži top na Gradskim zidinama.

Kako ističe tajnik DPDS-a Niko Kapetanić, u tijeku je izrada postolja (lafete) sa željeznim okovima na kojima će stajati, a postavljanje na zidine trebalo bi biti najkasnije do Feste svetog Vlaha.

Brončani top otkriven je na morskom dnu još 2012. godine. Pronalazak je Ministarstvu kulture prijavio Zoran Delibašić iz ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba, a potom je krajem 2013. godine Hrvatski restauratorski zavod angažiran za provođenje istraživanja i vađenje topa iz mora.
Top su iz muljevitog morskog dna s dubine od 22 metra i oko 150 metara od obale izvukli Igor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju, te Igor Mihajlović, konzervator arheolog. Pomoću zračnih jastuka brončani top prenesen je te dizalicom izvučen na obalu, a logističku podršku dali su im braniteljska udruga Alfa-patriot iz Molunta te tvrtka Eco-Mar iz Mokošice.

Brončani top iz doba Napoleonovih ratova dužine je 3,2 metra, kalibra 120 mm, a težak je gotovo dvije tone. Ima na sebi, između ostalog, izliven grb Savojskog kraljevstva, te natpise na stražnjem dijelu iz kojih se saznaje da ga je 1758. godine u Torinu izlio majstor Giovanni Battista Cebrano. Inače, njegova je obitelj bila poznata po kvalitetnim lijevanjima topova, a upravo je ovaj majstor ‘autor’ šest topova gotovo sličnih dimenzija od kojih se dva nalaze u Torinu, a četiri u vojnom muzeju u Beču.

 

Cijelu priču o topu potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist

[FOTO] RAZBACANO UZ MAGISTRALU Smeće s pogledom na Grad

Dulist

[FOTOGALERIJA] U ČAST BRANITELJA Pogledajte rafale koji su danas preletjeli Hrvatsku

Dulist