Aktualno

Nakon višemjesečne nestašice stiglo cjepivo protiv žute groznice

Cijepljenje

Nakon višemjesečne nestašice Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije zaprimio je cjepivo protiv žute groznice. Stoga se svi zainteresirani mogu cijepiti u Odjelima za epidemiologiju Zavoda, a cijena jedne doze je 325,00 kn.

Na nestašicu cjepiva protiv žute groznice nedavno je upozorio i Sindikat pomoraca, pišući i nadležnom ministru zdravlja.

– Upozoravamo vas da ukoliko do sredine idućeg tjedna ne nabavite cjepivo protiv žute groznice u gradovima Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik bit ćemo prisiljeni prijaviti vas Međunarodnoj zdravstvenoj organizaciji i zatražiti brisanje statusa međunarodne luke za navedene gradove – istaknuo je Sindikat pomoraca u pismu ministru početkom studenog.

A neimanje cjepiva u gradovima koji su luke za međunarodni promet je. Isticali su iz Sindikata, izuzetno opasno. Žuta groznica je teška zarazna bolest, uzrokovana virusom, a prenose je ubodom zaraženi komarci. Rizik za bolest pristuan je kod odlaska u endemska područja, a cijepivo pruža učinkovitu zaštitu u trajanju od 10 godina.

Stoga se putnicima i pomorcima koji odlaze u endemska područja preporučuje cijepljenje.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist