Aktualno

NAKON UKNJIŽBE, PROJEKT IDE NA EU FONDOVE Obnovom Solane do ekološke stonske soli

NAKON UKNJIŽBE, PROJEKT IDE NA EU FONDOVE Obnovom Solane do ekološke stonske soli

Kroz godinu dana najstarija solana u Europi, ona u Stonu, mogla bi biti spremna za korištenje sredstava Europskih fondova, uz pomoću kojih bi se u potpunosti obnovila sve s ciljem proizvodnje čiste ekološke soli. Rekao nam je to direktor Solane Sveto Pejić, istaknuvši kako se projekt do danas nje realizirao zbog birokracije.

— Već 25 godina se pokušavamo uknjižiti, no proces je konačno pri samome kraju. Sve smo predali na Zemljišnoknjižni odjel te procjenjujemo kako će sve to trajati najviše godinu dana. Tek tada ćemo se moći javljati na Europske fondove. Šteta je ovakvo kulturno blago kakvo imamo u Stonu ne obnoviti i urediti – rekao je.

Od početka ovogodišne berbe koja je počela 3. kolovoza ubrano je 235 tona soli, no problem je tijekom berbe stvorila velika kiša koja je sol rastopila.

—Svake godine predvidimo oko 400 tona, no kiša nas je ove godine omela. U zadnjih 25 godina prosjek je 800 do tisuću tona, ali bilo je i godina bez ijednog grama. Primjerice 2014., dok smo 2003. imali najveću berbu u zadnjih 60 godina kada je ubrano 3100 tona – govori na Pejić.

Obnovom do ekološke soli

No, vratimo se na projekt obnove Stonske solane.

—Kad se naša solana obnovi, prodavat ćemo sol kao ljekovitu. To je jedina sol na svijetu bez ikakvih aditiva – priča nam dalje Pejić. No, da bi se u Stonu dobila potpuno čista, ekološka sol, potrebno je sa svih kristalizacijskih bazena skinuti asfalt te ih popločati kamenom.

—Zbog zuba vremena i pod utjecajem potresa taj se asfalt troši i oštećen je. Stoga se taj asfalt mora skinuti te popločati bazene kamenom. Tražili smo sve ekološke podove, no svi su skupi i nitko ne daje garanciju veću od 5 godina, a sol je vrlo agresivna – govori Pejić, dodavši kako bi se bazeni trebali popločati kamenom kakvim je u davna vremena popločan bazen Lazar.

—Kad pogledate taj bazen, on izgleda kao da je popločan prije nekoliko godina. Nema nikakvih oštećenja, a u arhivu se može pronaći podatak kako je sva sol s Lazara odlazila na Bečki dvor. To je bila najčišća sol koja je mogla postići najveću cijenu. Taj smo kamen odnijeli na analizu te je utvrđeno kako je riječ o našem lokalnom kamenu. Došli smo stoga do zaključka da će, ako se s tim kamenom kristalizacijski bazeni popločaju, solana ostati vječiti spomenik, a mi ćemo dobiti eko sol i solni cvijet – rekao je Pejić.

Turistička atrakcija

Inače, sol iz Stona je nerafinirana sol i jedina je na svijetu bez aditiva. Dobiva se na tradicionalni način. Važan je postupak drcanja, odnosno ručnog miješanja kojim ona gubi svojstvo kalcij karbonata i kalcij sulfata, takoreći, priča nam Pejić, svojstvo gipsa te uvijek ostaje sipka. Kad se pobere u bazenima, vagonima se vozi do skladišta te se vitlom podiže i gura ispod krova, ispod kojega je kameno skladište obloženo drvom. Sol se prirodno cijedi i suši te se već šesti dan može pakirati.

—Kakva je šesti dan, takva je za 60 dana i 60 godina – govori Pejić. S druge strane, u svjetskim se solanama sol pere, centrifugira i suši na 650 stupnjeva što ubija sve minerale. Takva sol ima samo gorčinu i slanoću. Stonska pak sol ima oko 80 minerala, a solni cvijet njih 90.

—Cilj nam je obnovom dobiti čistu ekološku sol, koja se i dalje neće prodavati na veliko već samo u Stonu i Dubrovniku – govori nam Pejić dodavši kako je u planu Solanu pretvoriti u pravu turističku atrakciju uz Muzej soli.

afr

Pročitajte još

KAKAV JE BOOKING? Dobro je! Predsezona bolja od prošle

Andrea Falkoni Račić

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist