Grad

NAKON ONEČIŠĆENJA MORA LOŽ ULJEM Gradska uprava preventivno ugasila sustav hlađenja i grijanja morskom vodom

knezev dvor grijanje hladenje 2

Grad Dubrovnik preventivno je ugasio sustav hlađenja i grijanja morskom vodom nakon onečišćenja mora lož uljem iz kotlovnice hotela Excelsior onog trenutka kada je ulje došlo do gradskog Porta – potvrdili su DuListu iz Gradske uprave ovog četvrtka.

-Navedeni sustav grijanja i hlađenja je preventivno ugašen nakon uočenja onečišćenja u Gradskoj luci te je ponovno stavljen u pogon u ponedjeljak, 5. travnja nakon što je ovlaštena tvrtka provela čišćenje akvatorija Gradske luke. S obzirom da je usis morske vode za potrebe rada sustava smješten na otprilike jedan metar ispod razine površine mora, a izliveno lož ulje se zadržalo na površini mora, ne očekuje se negativni utjecaj istoga na rad sustava koji je opremljen filterima i ostalom zaštitnom opremom za preveniranje ulaska nečistoća u sustav – odgovorili su iz Grada Dubrovnika DuListu dodavši kako nikakvo onečišćenje nije ušlo u sustav niti je prouzrokovalo probleme.

Također, dodali su iz Gradske uprave, pored stalnog daljinskog nadgledanja sustava zatražen je i povećani fizički nadzor ugovorne tvrtke za održavanje predmetnog sustava.

Podsjetimo, riječ je o tehničkom sustavu grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru kojim se opskrbljuje zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i Kino Sloboda te Kazalište Marina Držića. Kroz projekt sufinanciran sredstvima Europske unije ugrađeno je šest dizalica topline koje kao medijator koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/griju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist