Aktualno

Nakon niza kritika ministar Fuchs otkrio izmjenu u cjelodnevnoj nastavi

Nakon niza kritika ministar Fuchs otkrio izmjenu u cjelodnevnoj nastavi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je u nedjelju da je, nakon provedene javne rasprave o cjelodnevnoj nastavi, odlučeno da će obavezni dio cjelodnevne nastave biti kraći sat vremena, što znači da će učenici obavezno biti u školi do 14 sati, a ne do 15 sati kako je prije bilo planirano.

-Promjena konkretno je da će sva djeca biti više manje obavezna biti u školi do 14 sati, znate da je prije bilo do 15 sati, a moram naglasiti kako nikad nije bila intencija da budu do 17 sati, objasnio je ministar Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Rekao je i kako se “učinilo sve” da bude nešto manje obaveza za djecu i nastavnike, a da model i koncepcija cjelodnevne škole ostane ista.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u ožujku Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu Osnovna škola kao cjelodnevna škola u kojemu će od jeseni sudjelovati 50 škola. Javni poziv otvoren je do kraja travnja, a projekt će se eksperimentalno provoditi iduće četiri godine, od rujna 2023. do lipnja 2027. i odnosi se na učenike od prvog do osmog razreda.

Šest novih predmeta, više tjelesnog, geografije, matematike i hrvatskog, bez domaćih zadaća neki su od detalja programa cjelodnevne škole, a svake godine provodit će se analize kako bi se mogli vidjeti rezultati takve eksperimentalne primjene. Jedan od glavnih ciljeva tog koncepta je da učenici, u okviru obaveznog dijela trajanja škole, imaju definiran period i prostor gdje će raditi dodatno na poboljšanju svojih znanja i kompetencija i utvrđivanja onoga što su učili.

Učitelji informatike pobunili su se zbog nove satnice svog predmeta u sklopu cjelodnevne nastave jer, kažu, jedan sat je premalo.

-Informatika ostaje kako je bila, komentirao je ministar Fuchs nezadovoljstvo učitelja informatike, prenosi N1.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist