Aktualno

NAKON NAPADA RUSA Radijacija u Černobilu se povećava

NAKON NAPADA RUSA Radijacija u Černobilu se povećava

Ruske trupe su jučer zauzele Černobil. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u priopćenju da je bivšu nuklearnu elektranu, kao i okolnu zonu isključenja od 30 kilometara, zauzela ruska vojska.

Ranije tog dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da ukrajinski “branitelji daju svoje živote kako se ne bi ponovila tragedija iz 1986. godine”, prenosi Index.

Danas su nadležne službe koje prate razine radijacije na tom području očitale kako je ona u porastu; odnosno na natprosječnoj razini. Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine rekao je da su “kontrolne razine doze gama zračenja premašile prosječnu razinu na značajnom broju promatračkih točaka”. Podaci s nadzornih postaja pokazuju da se razina radijacije povećala oko 20 puta.

Inspektorat dodaje da je “trenutno zbog okupacije nemoguće utvrditi razloge promjene radijacijske pozadine u zoni isključenja”. Stručnjaci pak smatraju da je ovaj porast radijacije vjerojatno uzrokovao prolazak tenkova koji je podigao prašinu s tla, a ne proboj u reaktoru.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist