Aktualno

I u Dubrovniku se čeka u redu pred Sberbankom

sberbank banka rusija 6 1

Ovog se petka u Splitu i Zagrebu bilježe pojačane gužve pred vratima poslovnica ruske banke Sberbank, koja se našla na udaru američkih sankcija.

Sberbanka ima poslovnicu i u Dubrovniku. S obzirom na redove zabilježe u hrvatskim gradovima, odlučili smo provjeriti je li se strah zavukao i među Dubrovčane, odnosno jesu li i oni pohrlili dignuti novce sa svojih računa. No, neku preveliku navaliju nismo primijetili. U redu je bila nekolicina naših sugrađana, ali treba istaknuti kako COVID mjere dozvoljavaju boravak tek dvoje klijenata u samoj poslovnici.

Iz Hrvatske narodne banke ističu kako se pomno prati sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj. Ističu kako obuhvat dosadašnjih sankcija Europske unije nema izravan utjecaj na imovinu kreditne institucije Sberbank d.d. Hrvatska.

-Sberbank d.d. Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u RH koja posluje u sklopu grupacije Sberbank u EU-u te je pod nadzorom Europske središnje banke, pozorno se nadzire i procjenjuje unutar trenutačnih okolnosti. Prema Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana su u pravilu do 100.000,00 eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura – navode među ostalim iz HNB-a.

Pročitajte još

VEČERAS ZBOG RADOVA Posebna regulacija prometa od Vile Čingrije prema Burbonu

Dulist

OBULJEN KORŽINEK O PALJETKU ‘Dodirnuo je mnoge živote i ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi’

Dulist

U AKCIJI USKOK-a Uhićen Kuzma Tomašić, načelnik Općine Smokvica

Dulist