Grad

Nakon 51 godine počinje se graditi novi dom umirovljenika

Nakon 51 godine u Dubrovniku se počinje graditi novi dom umirovljenika. Posljednji je onaj izgrađen ispod Sveučilišta u Dubrovniku 1970. godine. Toliko o tome koliko je važna ova investicija – rekao je u četvrtak gradonačelnik Mato Franković prilikom potpisivanja ugovora za izvođenje radova i stručni nadzor za projekt ‘Rekonstrukcija (dogradnja i nadogradnja) Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe tipa hotel’.

blankOdabrani ponuditelj za izvođenje radova je društvo Alfaplan građenje na čelu s Matom Butijerom čija je ponuda u iznosu od 13.504.144,62 kuna bez PDV-a odabrana kao najpovoljnija u postupku javne nabave. Ugovor o izvršenju usluge stručnog nadzora potpisan je ponuditeljem Zajednicom ponuditelja Empora i Delta Plan na čelu s Matom Lučićem čija je ponuda u iznosu od 93.600,00 kuna bez PDV-a bila najpovoljnija u postupku javne nabave.

blank

Budući dom umirovljenika će imati ukupno 48 ležajeva u 32 smještajne jedinice i to 16 jednokrevetnih soba, 13 dvokrevetnih i tri apartmana. Predviđene su i tri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, smještene u suterenu objekta.

-Je li to dovoljno? Naravno da nije. Međutim, ova gradska uprava uhvatila se u koštac s uvođenjem standarda za naše umirovljenike, odnosno osiguravanja smještajnih kapaciteta na području Dubrovnika – rekao je gradonačelnik. Korak nakon početka gradnje bit će osnivanje javne ustanove što je i obveza Hotela Gruž s Gradom Dubrovnikom, kaže. Cijena smještaja još nije utvrđena. No, rekao je da će biti viša nego što je trenutna u drugim domovima umirovljenika.

-Gledat ćemo uz subvenciju Grada Dubrovnika da bude što manje opterećenje našim sugrađanima – naglasio je.

Dom umirovljenika u Gružu u konačnici će imati nešto više od 1.300 kvadratnih metara bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 kvadratnih metara, dok će se dio garaže i krovište srušiti kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih kvadratnih metara. Ovom prenamjenom zgrade dobit će se koristan prostor podijeljen na suteren, prizemlje, prvi i drugi kat te potkrovlje, uz racionalizaciju troškova i optimalnu kvalitetu smještaja. Izgradnjom doma umirovljenika u Gružu zadovoljit će se dio potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci od dana uvođenja u posao.

blank
Uz novi dom planiran kod Opće bolnice za 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika usluga, riječ je o prioritetu ove gradske uprave u segmentu društvene infrastrukture Grada Dubrovnika. Vjeruje i da će dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik dobiti građevinsku dozvolu do ljeta.

-To znači da bismo u 2021. godini započeli izgradnju čak dva doma umirovljenika – naglasio je.

Pročitajte još

Dubrovački obrtnici dobili potpore u iznosu od milijun kuna

Dulist

RAZGOVOR S MIRSOM Udahnimo sadašnjost i izdahnimo prošlost. Stanimo na loptu i budimo bolji ljudi

Andrea Falkoni Račić

Od sutra izmjene u gradskom voznom redu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija