Aktualno

NAKNADNA PAMET Muko moja prijeđi na drugoga

Situacija s izbjeglicama zasjenila je sve ostale vijesti u nacionalnim medijima. Isprva smo pozorno pratili vijesti iz naslonjača i pametovali kako bismo mi cijelu tu gungulu s izbjeglicama vrhunaravno organizirali. Ipak, situacija na granici Srbije i Mađarske, izgradnja zida koji je Mađarsku polako ali sigurno pretvorilo u Tolkienov Isengard, očito nisu bili dovoljno znakoviti da se doista i ozbiljno pripremimo. Kada su Mađari zatvorili granicu, a Srbi izbjeglički val preusmjerili prema nama, shvatili smo da nismo pripravni. Izludila me vijest da izbjeglice satima čekaju u policijskoj postaji u Tovarniku – na prevoditelja!
Nakon početnog nesnalaženja, shvatili smo da je najbolje praviti se lud i preusmjeriti izbjeglice drugima – jer svi to rade: i Grci (koji su u Schengenu), i Makedonci i Srbi, ali i Slovenci i Mađari. I svi se međusobno optužuju, a onda su svi jedva dočekali optuživati i nas. Problem je da se naš Orao koji ne jede muhe malo pregalantno postavio pa smo izbjeglice poslali vlakom u Mađarsku umjesto da ih odvezemo DO Mađarske. Nepromišljenost sada Orao pravda izjavom ‘neka ga zadrže’. Zatvaranje granice neće nam pomoći osim kao pritisak na susjede, jer susjedi nam i dalje dovoze desetke autobusa do granice, i pri tom se prave grbavi, a sve kako bi izbjeglice čim lakše izvršile njihov dio poslovice ‘muko moja prijeđi na drugoga’.
Nije lako odlučiti se napustiti svoj dom, ostaviti dio obitelji u pogibeljnim uvjetima i s jednim ruksakom se uputiti u nepoznato. Namjerno se ne dotičem humanitarnog aspekta cijele priče, jer štošta mi tu nije jasno. Zašto izbjeglice negdje plaćaju stotine i tisuće eura za neke etape prijevoza? Zašto su gotovo tri četvrtine izbjeglica radno sposobni muškarci? Gdje su, odnosno što će biti sa ženama i djecom tih muškaraca?

Pročitajte još

Viceprvakinje svijeta iz plesnog studija Step’n Jazz na prijemu kod zamjenice Tepšić

Dulist

ČETVRTAK Što donose Dani otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik?

Dulist

Vatrogasci imali deset intervencija ispumpavanja u sat vremena!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija