Aktualno

Najviše zarađuju djelatnici u tehnologiji i IT-ju, a među najpotplaćenijima su frizeri i spremačice

euri euro novac

Najvišu mjesečnu plaću u Hrvatskoj imaju kontrolori leta, lead developeri te IT arhitekti. Najpotplaćeniji radnici su šivači, frizeri i spremačice. Najviša prosječna plaća je u Gradu Zagrebu gdje je ona viša četiri posto od prosjeka te iznosi 1327 eura, dok je medijan na tom području 1200 eura. Tu su plaće najmanje rasle u odnosu na prošlu godinu, odnosno 9 posto. Najniže plaće su u županijama na istoku, odnosno u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj gdje su one niže 19 posto od prosjeka, prenosi portal MojPosao.

Najplaćenija zanimanja u Hrvatskoj su iz područja tehnologije i razvoja čija je plaća 40 posto viša od prosjeka te iz informacijskih tehnologija, odnosno ti djelatnici imaju 26 posto višu plaću od prosjeka. Najniže plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima čija je plaća 33 posto manja od prosjeka, nakon njih slijede tekstilni radnici čija je plaća 29 posto manja od prosjeka te djelatnici u uslužnim djelatnostima, odnosno njihova plaća je 26 posto manja od prosjeka.

Radnici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće. Oni na početku karijere zarađuju 1007 eura, što je petina manje od prosjeka. Najplaćeniji su oni s više od 10 godina iskustva, 1347 eura, što je šest posto više od prosjeka. Zaposlenici s postdiplomskim ili MBA školovanjem imaju u prosjeku 40 posto veću plaću od općeg prosjeka, a to je 1778 eura. Osobe s visokom stručnom spremom imaju u prosjeku 22 posto veću plaću od općeg prosjeka, odnosno 1368 eura, te 28 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 1067 eura.

U prvom kvartalu 2024. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1270 eura, sedam posto više nego u prethodnom kvartalu i 16 posto više nego lani u istom razdoblju.

Medijalna plaća je nešto niža i iznosi 1190 eura, što znači kako većina radnika zarađuje manje od prosjeka. Medijalna plaća je u odnosu na prošli kvartal narasla osam posto, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine 19 posto, što upućuje na to da najniže plaće i dalje imaju veći rast od viših.

Plaće su najviše rasle u tekstilnoj industriji, odnosno 45 posto, te u pomoćnim i uslužnim zanimanjima, odnosno 22 posto, u odnosu na prvi lanjski kvartal. Plaće u državnim tvrtkama su ispod prosjeka, dok su u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu četiri posto više od prosjeka. Prosječna plaća u državnim tvrtkama kreće se oko 1176 eura, a mjesečna zarada u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1116 eura.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist