Aktualno

NACIONALNI DAN TRANSPLANTACIJE Ministar Beroš: S ponosom možemo reći kako je ona naša perjanica

002vili beros

– Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava – izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš dr. med. povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva dodajući kako Hrvatska uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

– S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika – naglašava ministar Beroš, istaknuvši kako Hrvatska ima višedesetljetno uspješno iskustvo u provođenju transplantacije organa.

U Hrvatskoj je u 2023. godini ukupno izvršeno 300 transplantacija solidnih organa. Hrvatskim primateljima uspješno je presađeno – 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, 2 transplantacije bubreg-jetra i 1 kombinirana transplantacija jetra-srce.

– Današnji dan prilika je da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program, a čiji naporan rad spašava živote – zaključio je ministar Beroš dodajući kako je i za svaku pohvalu činjenica da se iz godine u godinu jača svijest o važnosti darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist