Zanimljivosti

NAJUKUSNIJE CVIJEĆE! Pupatori, delicija boje sunca

NAJUKUSNIJE CVIJEĆE! Pupatori, delicija boje sunca

Narančasto–žute cvjetove tikvice obožavaju Talijani, Grci i Francuzi, a njihovi buketići krase i tržnice u najjužnijim dijelovima Lijepe Naše, mada su slabije poznati u unutrašnjosti, piše tPortal. Radi se, dakako, o pupatorima!

Pupatori se beru u rano jutro i jedu isti dan. Delikatni i prekrasne boje, mogu se jesti sirovi u salatama ili pak pohovani u pjenici. Postoji niz recepata u kojima se pupatori pune sirevima, na primjer ricottom. Evo nekoliko ideja.

Cvjetovi punjeni ricottom i parmezanom

Potrebni sastojci:

10-ak cvjetova tikvica
tri žlice ricotte
pola vrećice parmezana

Po želji u smjesu dodajte nasjeckani svježi bosiljak i origano i žličicu preprženih nasjeckanih pinjola.

Smjesa:
1,5 dcl jako hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna

Priprema:

Izmiješajte ricottu i parmezan te nasjeckani bosiljak (ako želite) i tom smjesom punite cvjetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke te tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smjesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.

Smjesa: Izmiješajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvjetove umočite u tempuru i pržite na jako ugrijanom ulju maksimalno dvije minute. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužite tople.

Cvjetovi tikvica na rimski način

Cvjetove tikvica možete puniti i na rimski način, sa slanim inćunima i mozzarellom, a detaljan recept možete pronaći ovdje

Prženi cvjetovi tikvica

Potrebni sastojci:

cvjetovi tikvica
ulje za prženje

Smjesa

šalica brašna
šalica i pol ledene gazirane mineralne vode
sol
pola žličice sode bikarbone

Priprema
Brašno, sol i sodu bikarbonu izmiješajte u zdjelici, ulijte ledenu gaziranu mineralnu vodu te izmiješajte. Nije potrebno previše miješati, a neće smetati ni ukoliko bude grudica u smjesi.

Ulijte ulje u duboku tavicu i zagrijte. Cvjetove tikvica kojima ste prethodno uklonili tučak umočite u smjesu i ubacite u vruće ulje. Pržite ih kratko, dok ne postanu hrskavi, te svakako okrenite da se isprže s obje strane.

Smjesa brašna i mineralne vode dat će hrskavost cvjetovima i u isto vrijeme očuvati njihov nježan okus. Izbjegavajte pripremati smjesu s jajima jer je previše vlažna i vjerojatno će okus jaja prevladati te tako u drugi plan potisnuti delikatan okus cvjetova.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist