Županija

NAJSTARIJA LOZA NA SVIJETU U subotu će se u Putnikovićima zasaditi Stara trta

NAJSTARIJA LOZA NA SVIJETU U subotu će se u Putnikovićima zasaditi Stara trta

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje koji se i ove godine obilježava pod krilaticom ‘Investiraj u naš planet’ Poljoprivredna zadruga Putniković u svom Muzeju vinogradarstva i vinarstva – Putniković upriličit će svečanost sadnje reznice najstarije loze na svijetu.

U subotu 22. travnja 2023. u Putnikovićima u Muzeju vinogradarstva i vinarstva bit će upriličena svečanost sadnje loze uz prigodan kulturno-glazbeni program. Službeni program započet će u 17 sati pozdravnim govorima domaćina i uvaženih gostiju, župana i načelnika općine, nakon čega će uslijediti kratka stručna izlaganja na temu kulture i povijesti vezane uz Staru trtu, kao i budućnosti vinogradarstva i vinarstva te njihove promocije. U 18 sati započet će svečani čin sadnje reznice na terasi Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću, koji će popratiti izvedba poezije o vinu, djevojke u narodnim nošnjama te tradicijska kubura ‘veselica’. Nakon službenog dijela posjetitelji su pozvani na druženje uz živu glazbu, kamenice i vino.

Ovom aktivnošću namjera je ukazati na dugu povijest međusobnog odnosa između prirode i kulture, tj. čovjeka, u kreiraju kulturnog krajobraza, vinograda i suhozida, koji u našoj tradiciji odražavaju najbolje primjere održivosti i podjednakog vrednovanja prirodnih i kulturno-povijesnih sastavnica. Sadnica Stare trte upotpunit će i već bogati postav Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković. Stara trta, odnosno modra kavčina iz Maribora, broji više od 400 godina, a njezina starost utvrđena je 1972. godine metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Na 44. ‘Tradicionalnom rezu najstarejše trte’ u Mariboru, Poljoprivredna zadruga Putniković dobila je čast zasaditi reznicu Stare trte ispred Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću.

NAJSTARIJA LOZA NA SVIJETU U subotu će se u Putnikovićima zasaditi Stara trta

Foto: Poljoprivredna zadruga Putniković

Pročitajte još

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist