AktualnoUrednički izbor

NAJDOKTOR MARIO ČURLIN Posao nikada ne ostavljam u ordinaciji. Želim se osobno posvetiti svakom pacijentu

NAJDOKTOR MARIO ČURLIN Posao nikada ne ostavljam u ordinaciji. Želim se osobno posvetiti svakom pacijentu

Liječnik obiteljske medicine Mario Čurlin šesti put zaredom našao se na listi najboljih dubrovačkih liječnika po izboru pacijenata. Stručan, susretljiv, odličan dijagnostičar, samo su neki od pohvala na račun ovog liječnika koje su naveli njegovi pacijenti, ali čak i oni koji su za njegovu stručnost čuli ‘iz druge ruke’. A, kao najveću vrlinu ovog liječnika pacijenti su naveli da je prije svega ‘čovjek koji ima osoban, ljudski pristup svakom od njih u svakom trenutku’.

— Svakako mi je drago da sam ponovno dobio ovo priznanje. Čestitaju kolege, pacijenti, prijatelji. Trudim se svoj posao raditi najbolje što znam, a priznanja svakako gode. Uvijek nastojim svakom pacijentu pristupiti individualno, saslušati svakoga od njih, a posebno sada kad se nalazimo u ovoj specifičnoj situaciji s COVID-om. Otvorili smo sve komunikacijske kanale. Čak i doma navečer u 22 sata odgovaram na mailove, poruke na Viberu i WhatsAppu. Jednostavno sam takav tip liječnika. Obiteljska medicina je specifična. Posao je gotovo nemoguće ostaviti u ordinaciji. Ipak, iako je teško, veliko je zadovoljstvo kada s pacijentom uspijem riješiti problem i pomoći mu. Liječnici obiteljske medicine trude se biti dostupni od prvoga dana. Na prvoj smo crti bojišnice. Radili smo i u COVID ambulanti, uzimali briseve, idući dan dolazili na posao. Čuvamo se koliko možemo, nekoliko je kolega bilo u izolaciji nekoliko i pozitivno, a to nam predstavlja veliki problem posebno jer nas nema tko mijenjati. Ne možemo provesti sustav kao u bolnici da se rotiramo svakih 15 dana. Kod nas je situacija zbog toga dodatno specifična – govori dr. Čurlin.

Volim skrbiti o cijeloj obitelji

Ukupno ima 2150 pacijenata što je zapravo preko limita. Ne prima nove pacijente osim djece onih obitelji koje su već kod njega. Obiteljska medicina je poziv, priča Čurlin, to je nešto što se živi.

— Pratite jednu obitelj 20, 30 godina, prođete sve njihove ljubavi, bolesti, vjenčanja, probleme tako da mi je drago imati cijelu obitelj u skrbi – podcrtava.

Pandemija koronavirusa donijela je svim liječnicima pa tako i onima obiteljske medicine nove izazove. Povećao im se obim posla, ali i uvjeti u kojima rade.

— Ljudi naravno rjeđe dolaze u ordinaciju zbog COVID-a. Ali, s obzirom na naše kronične bolesnike, ne mogu odbiti nikoga. Imam jako puno pacijenata starijih od 80 godina, a njih više od 20 ima i preko 90 godina. Na primjer, ako neka starija gospođa kašlje, ima probleme s astmom, tlakom, bronhitisom, ne mogu je slati u bolnicu, pogotovo u ovakvoj situaciji. To znači da se poslije posla mora zaštititi maksimalno koliko mogu i napraviti joj kućnu posjetu. Preopterećeni smo i administracijom. Čak nas je ministar Beroš prozvao prije nekoliko mjeseci da je najviše pritužbi bilo na liječnike obiteljske medicine. Ali, nije u pravu. Telefoni zvone bez prestanka, javljamo se i na usluzi smo pacijentima. Ipak, naš posao nije onaj telefonista. Pregledivamo pacijente, bavimo se administracijom, unosimo pozitivne pacijente u sustav, ‘hvatamo’ kontakte. Mi smo ti kojima se pacijenti prvi jave i s najmanjom sumnjom – naglašava ovaj liječnik.

Prehlada ili simptomi COVID-a?

Međutim, ne odnosi im jako puno vremena samo unos pacijenata u sustav. A, i taj dio posla nije nimalo jednostavan. Na svakog pacijenta treba utrošiti pet do 10 minuta vremena. Sezona je prehlade, gripe, netko ima bronhitis ili astmu, a potrebno je preko telefonskog razgovora procijeniti radi li se samo o tome ili se govori o nekom od simptoma COVID-a.

— Zovu nas razni profili pacijenata. Netko sumnja da ima simptome pa bi se testirao, drugi se pak ne bi testirao. Netko bi otkrio kontakte, netko ne želi. Sustav za sada funkcionira, ali ulažemo veliki trud i odričemo se kako bi svakome objasnili zašto je važno da nam vjeruju i sve iznesu kako i jest – priča dr. Čurlin.
Mišljenja je da su epidemiološke mjere trebale biti i ranije donesene te da bismo za Božić tako mogli imati bolju situaciju. U njegovoj su ordinaciji, dodaje, krenuli i upiti za cijepljenje protiv COVID-a 19.

— Imali smo sreće ovo ljeto da je situacija bila bolja. Mislim da je od početka stožer odradio odličan posao. Mišljenja sam da se u ovoj turi s mjerama ipak trebalo ići malo ranije, barem mjesec do dva dana što se tiče svadbi i sličnih okupljanja. Za sada brojevi rastu, a kada će se zaustaviti, ne znamo. Krenuli su upiti za cijepljenje, mada tih upita nema previše. Pobornik sam cijepljenja tako da su me čak i najzagriženiji antivakseri među mojim pacijentima zvali i interesirali se. I to će biti dodatni posao, posebno dok svakome objasnimo važnost cijepljenja i kako će sve to sada funkcionirati. Mislim da će se cijepljenjem svakako početi rješavati ovaj problem. Dobili smo prije nekoliko dana upit Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da pošaljemo broj pacijenata koji će se cijepiti. Za sada imamo nekoliko upita, ali nisu u tolikom broju kao što su bili za gripu. Ove godine za cjepivo protiv gripe bila je totalna pomama i euforija. Doze su odmah ‘pošle’. Moji pacijenti se inače cijepe, na vrijeme smo sve odradili. Cijepio se svatko tko se trebao cijepiti od kroničnih bolesnika – naglašava dr. Čurlin.

Kronične bolesti su još uvijek tu

Iako je posljednjih nekoliko mjeseci sav naglasak na pandemiji koronavirusa te se o drugim bolestima skoro i ne govori, to ne znači da su nestale one kronične. Pacijenti i dalje dolaze s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, a u posljednjih nekoliko godina, posebno u zadnja tri, četiri mjeseca, naglašava dr. Čurlin, primijećen je porast psihosomatskih oboljenja.

— Većina je lagano nervozna i psihotična. Pogotovo je teško našim starijim sugrađanima koji žive sami te nemaju kontakta. Dođe mi dosta njih samo onako u prolazu malo popričati iako ih samo malo bole leđa, koljeno ili slično te nemaju neku veliku potrebu za medicinskom intervencijom – naglašava dr. Čurlin.

Na pretposljednoj sjednici Županijske skupštine dr. Čurlin i dr. Orsat John zatražili su odobrenje za preseljenje ordinacije u nove prostore u blizini Grawea kako bi pacijentima osigurali bolje uvjete pri dolasku u ordinaciju. Ipak, njihovi zahtjevi naišli su na oštru kritiku predsjednice Skupštine Vilme Kosović.

— Žalostan sam zbog te situacije na Skupštini. U obiteljskoj medicini trenutno nedostaje 200 liječnika, 70 pedijatara, 50 ginekologa. Šokantan nam je podatak da idućih 5 godina 500 liječnika iz obiteljske medicine ide u mirovinu. Interes za obiteljsku medicinu zbog obima posla i specifičnosti rada skoro je nikakav. Prije bi liječnici dolazili, mi smo im bili mentori, sad odmah nakon završenog fakulteta idu na specijalizaciju. Mi smo koncesionari u Domu zdravlja. Plaćali smo najam od 1560 kuna plus režije. Mi smo dio javnog zdravstva, na prvoj liniji, potpuno neprofitabilni, ne naplaćujemo ništa osim dopunskog osiguranja. Krenuli su iz Županije prošle godine s cijenama koje su komercijalne. Mi smo na skupštini pokušali govoriti, približiti im problem, ali nam nije dopušteno. Povećali su nam cijene najma za 100 posto, najskuplji smo u Hrvatskoj. Najam s režijama sada plaćamo i do šest tisuća kuna. Predsjednica Županijske skupštine je naša kolegica i nije nam tada dala riječ. Kolega John i ja smo podnijeli zahtjev za prelazak u novi prostor koji smo na sreću našli. Ogromna nam je kreditna investicija. Ali, ipak smo se odlučili i opet smo trebali odobrenje županije da bi opet presjednica Skupštine, ne shvaćajući problem, rekla da ćemo naplaćivati naše usluge što je potpuno besmisleno. Samo prebacujemo ordinaciju sa svim pacijentima i uslugama u novi, bolji prostor s omogućenim parkingom. Žalostan sam što je tako reagirala – ističe Čurlin.

Trenutno čeka odobrenje Ministarstva zdravstva te se nada da će do kraja ove godine prijeći u nove prostore. Pored uobičajenih usluga, investirat će i u opremu. Građanima će tako pružati usluge spirometrije, 24-satnog holtera tlaka, EKG-a. Usluge će proširiti, zaključuje dr. Čurlin te će one biti pacijentima besplatne.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 16. prosinca 2020.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist