Aktualno

Najčešća imena Ivan i Marija, prezime Horvat

Državni zavod za statistiku predstavio je rezultate popisa stanovništva, kućanstava i stanova iz 2011

 
Prema njemu opada broj nepismenih, a raste broj visokoobrazovanih te informatički pismenih. Među visokoobrazovanima više je žena. 

Najčešće muško ime u Hrvatskoj je Ivan, zatim Josip, Marko, Stjepan i Tomislav, a žensko Marija,Ana i Ivana, dok su najčešća prezimena Horvat, Kovačević i Babić.
 
 
Nepismenih osoba starijih od 10 godina je 0,8 posto (1,3 posto žena i 0,4 posto muškaraca). Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj, zatim u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Najmanje nepismenih je u Istarskoj županiji, gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji.
 
U populaciji starijoj od 15 godina 30,8 posto ima najviše završenu osnovnu školu, 52,6 posto srednju škola, a visokoobrazovanih je u Hrvatskoj 16,4 posto. U skupini od 25 do 29 godina je 26,6 posto visokoobrazovanih, a samo 8,6 posto osoba starijih od 70 godina ima visoko obrazovanje. Najviše visokoobrazovanih je u Zagrebu (29 posto), Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Oko 57,4 posto građana koristi se internetom. A čak se 1,7 posto osoba starijih od 75 godina služi elektroničkom poštom. Najobrazovanije zemlje u Europi su Irska, UK, Finska, dok je Hrvatska obrazovanija od  Austrije, Slovačke, Češke, Italije.
 

Pročitajte još

Engleski nogometni reprezentativac ljetuje u Dubrovniku

Dulist

PROŠLE SU DVIJE GODINE… ‘Dube, kraljica noći. Britka jezika i proste tople duše umotane u vrckavu posebnost bića’

Dulist

Branko Šubić ponovno trči za branitelje, Dubrovnik i Petrinja još jednom posebno povezani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija