Sport

Najbolji surferi svijeta ‘ukrstili’ daske

Najbolji surferi svijeta 'ukrstili' daske

Viganj na Pelješcu ovoga je tjedna domaćin jedne od najbržih i najatraktivnijih disciplina u jedrenju, Formula Windsurfinga.

Večeras u 20 sati službeno je otvaranje ESET NOD32 Antivirus Svjetskog prvenstva za klasu Formula Windsurfing. Sutra je prvi dan natjecanja.

Vrlo je živo u Vignju. Najbolji daskaši svijeta u klasi Formula Windsurfing stigli su na Pelješac kako bi se nadmetali za svjetska odličja. Zasad je prijavljeno više od 100 natjecatelja, procijene su da bi konačni broj mogao biti oko 120. Daskaši su stigli u Viganj sa svih strana svijeta, praktički sa svih kontinenata.

Naslov svjetskog prvaka brani Britanac Ross Williams, koji je već tjedan dana u Vignju.

– Navikavam se na uvjete, jedrim koliko je moguće više, spremam se za prvenstvo. Lokacija je idealna za Formulu, dobar i stabilan vjetar poslijepodne, blizu obale tako da gledatelji mogu doći gledati. Zaista se radujem. Sunce sija, vjetra ima, dobro se zabavljamo. Ovo je formula jedan jedrenja, koristimo high tech opremu. Siguran sam da će me ostatak flote imati na meti ove godine, zbog lanjskih rezultata, a ja ću izaći na regatno polje i neću se previše koncentrirati na druge daskaše. Ima tu odličnih jedriličara, lista je duga, puno je njih koji me mogu izazvati za titulu, ali ja ću se koncentrirati na ono što ja mogu napraviti, znam da jedrim dobro, brz sam, i spreman sam krenuti, to čekam – kazao nam je Williams jutros u Vignju.

Svakako jedan od najznačajnijih protivnika bit će mu Francuz Antoine Albeau, daskaš koji trenutačno drži svjetski brzinski rekord. U studenom 2012. godine Albeau je probio barijeru od 50 čvorova, odnosno skoro 100 kilometara na sat!

Start je sutra zakazan u 11 sati, međutim za očekivati je uobičajeni razvoj situacije s vjetrom u ovom akvatoriju, a to znači vjerojatno start oko 13 sati. Regatno polje bit će smješteno vrlo blizu obale, tako da će svi zainteresirani moći ovo atraktivno nadmetanje puno adrenalina pratiti i s kopna. Sutra se jedre kvalifikacije, četiri plova su predviđena. Ako se odjedre četiri plova odmah nakon prvog dana flota se dijeli na zlatnu i srebrnu skupinu, što znači da je svima prvi cilj prolazak u zlatnu skupinu u prva četiri plova, ili se  mogu odmah oprostiti od snova o medalji.

Pročitajte još

NAPETA UTAKMICA U BEOGRADU Jugaši pobijedili Crvenu Zvezdu

Dulist

45 OSVOJENIH MEDALJA Gradonačelnik primio Taekwondo klub Shark

Dulist

Vatreni svladali Egipat u Kairu i osvojili ACUD Cup

Dulist