Aktualno

“Najbolja sezona u hrvatskoj povijesti”

Ovo će biti najbolja turistička godina u povijesti Hrvatske po pitanju turističkih dolazaka i noćenja, temeljem dosad ostvarenih rezultata turističkog prometa, stanja u turističkim

kapacitetima u Hrvatskoj i najavama za ostatak sezone – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić. Javnosti je danas predstavio rezultate turističkog prometa za prvih osam mjeseci u našoj zemlji.

Od siječnja do kolovoza 2012. godine u Hrvatskoj je ostvareno 58,95 milijuna noćenja i 9,82 milijuna dolazaka što, u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, predstavlja rast od 5,6 posto u noćenjima i 4,2 posto u dolascima, pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica. Najbrojniji su u spomenutom periodu bili turisti iz Njemačke, koji su ostvarili petinu ukupnog turističkog prometa, a najveće udjele u ukupnom broju noćenja zabilježili su i gosti iz Slovenije, Austrije, Italije, Češke, Poljske, Nizozemske, Slovačke, Mađarske  i Rusije.

Pozitivan trend zabilježen je i u kolovozu, u kojem je ostvareno 23 milijun noćenja (+5%) i 3,2 milijuna dolazaka (+4%).
Govoreći o predviđanjima za sljedeće godine, ministar je naglasio kako će za ponavljanje ovakvih turističkih porasta biti potrebna nova ulaganja i unaprjeđenje turističke ponude. Stoga je još jednom istaknuo važnost kontinuiranog podizanja kvalitete u turističkom sektoru, novih ulaganja i dovršetka privatizacije, koja je važan preduvjet za povećanje konkurentnosti sektora.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do kolovoza rast turističkog prometa. Svako treće ili ukupno 18,5 milijuna noćenja ostvareno je u Istri (18,5 mil. noćenja ili 6 posto više nego 2011.), dok je svaki peti strani turist bio iz Njemačke. Nijemci su i ove godine najbrojniji turisti na našoj obali, koji su ove godine ostvarili gotovo 12 milijuna noćenja, što je 13 posto ili 1,3 milijuna više nego lani. Iza Nijemaca, najbrojniji su u prvih osam mjeseci bili Slovenci, koji su ostvarili 6,6 milijuna noćenja, dok su u kolovozu, očekivano, drugo mjesto zauzeli turisti iz Italije s 2,6 milijuna noćenja.

U prvih deset najznačajnijih emitivnih tržišta svakako spada i Austrija, Češka, Poljska, Nizozemska, Slovačka, Mađarska i Rusija. Iako čine manji udio u ukupnim noćenjima, primjetan je porast interesa za Hrvatskom i među turistima udaljenijih tržišta poput Indije, Indonezije, Novog Zelanda, Kine, Brazila, Japana, Bjelorusije, Ukrajine i sl. Uz Istru, najveći udio u ukupnom turističkom prometu čini Kvarner (10,5 milijuna noćenja ili gotovo 300 tisuća više nego lani) i Splitsko-dalmatinska županija (gotovo 10 milijuna noćenja ili pola milijuna više nego lani), dok je najveći porast u odnosu na 2011. zabilježen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (+10 posto) i Gradu Zagrebu (+10 posto).

Pročitajte još

DUMAME POKRENULE PETICIJU ‘Svim trudnicama u OB Dubrovnik pri porodu treba biti dostupna epiduralna anestezija’

Dulist

DAN JE DARIVATELJA KRVI ‘Hvala za svaku darovanu dozu. Ugradili ste sebe u živote drugih!’

Dulist

Želite kupiti instrument? Specijaliziranih trgovina nema, Umjetnička škola nudi rješenje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija