Kultura

NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA Nominacije za ‘Viktoriju’, ‘Orlanda’, Fliku, Nikolićev ‘Arterarij’…

viktorija i orlando

‘Naša Viktorija od neprijatelja ima tri nominacije, a opera Orlando dvije’, napisali su na službenoj Facebook stranici iz Dubrovakih ljetnih igara reakciju povodom nominacija za jubilarnu 25. Nagradu Hrvatskog glumišta koje su se održale danas u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika u Zagrebu.

Naime, predsjednice žirija za dramu Ljerka Margitić, žirija za operu Mirjana Bohanec-Vidović i predsjednik žirija za balet dr. sc. Svebor Sečak objavili su imena nominiranih umjetnika u svim kategorijama za jubilarnu 25. Nagradu Hrvatskog glumišta, čija će se dodjela održati 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan televizijski prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

‘Viktorija od neprijatelja’ je nominirana za najbolju predstavu u cjelini – DRAMA; Ivica Boban je za režiju iste predstave nominirana za najbolje redateljsko ostvarenje – DRAMA, dok su Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta ‘Viktorije’, nominirani za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave.

‘Orlando’ ima nominaciju za najbolju predstavu u cjelini – OPERA, a Ivana Lazar, naša Angelica, nominaciju za najbolje umjetničko ostvarenje – OPERA.

Recentna predstava intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, ‘Črna mati zemla’, također je nominirana u kategoriji DRAMA, kao i sama Ruždjak Podolski za najbolje redateljsko ostvarenje.

U kategoriji Najbolja muška uloga nagradu bi lako mogao ‘pokupiti’ Branimir Vidić za ulogu Skupa u predstavi “Skup” Marina Držića u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika.

Posebno veseli čuti kako su upravo mladi dubrovački umjetnici u konkurenciji za nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti.
Naime, nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt Pogledaj me. Ova produkcija primarnim scenskim jezikom istažuje ne samo kazališne već i granice društvene odgovornosti. Umjetnička strast, istinitost te katarzična emocija čine ovu predstavu pravim draguljem naše kazališne scene. Uz autorski tim – Mila Pavićević, članica autorskog tima zadužena za dramaturgiju,  za scenski pokret Zrinka Lukčec Kiko, za scenu i kostime Zdravka Ivandija Kirigin, za video Selma Selman, za glazbu i izbor glazbe Damir Šimunović, za svjetlo Marino Frankola – tu je i priznati mladi dubrovački glumac Romano Nikolić.

Čestitamo nominiranima, a ne sumnjamo kako će mnoštov nagrada stići upravo u Dubrovnik!

Pročitajte još

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA Bogat program za Međunarodni dan muzeja

Dulist

DUBROVAČKI SLIKAR IZVOR PENDE: Moram slikati u Gradu, iako malo brine o kulturi

Ivana Mijić Vulinović

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Pridvorju

Dulist