Kultura

Nada Grujić predstavlja knjigu ‘Dubrovačka ladanjska arhitektura’

Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku predstavlja knjigu Nade Grujić ‘Dubrovačka ladanjska arhitektura’ u petak, 30. rujna 2022., u 19 sat u Ljetnikovac Sorkočević, Lapad.

Objavljena u izdanju Instituta za povijest umjetnosti 2021. godine, monografija Nade Grujić ‘Dubrovačka ladanjska arhitektura’ sintezno je djelo koje donosi najaktualniji i najcjelovitiji uvid u stanje spomenika i stanje istraženosti arhitekture dubrovačkih ljetnikovaca.

Osim na genezu samoga fenomena te arhitektonsko-stilsku interpretaciju najvrjednijih i najbolje sačuvanih ladanjskih sklopova iz vremena renesanse (15. i 16. stoljeća), autorica usmjerava pozornost i na ljetnikovce u razdoblju baroka (17. stoljeće) i njihove povijesne mijene poslije pada Republike, sve do suvremenog doba. Uz znanstveni doprinos poznavanju kulture dubrovačkog ladanja – na prostoru od Pelješca i Elafita, preko Primorja, Rijeke dubrovačke, Gruža i neposredne okolice Dubrovnika do Župe, Konavala i Cavtata – monografija Nade Grujić ujedno je i polazište za sva aktualna i buduća promišljanja o zaštiti i obnovi dubrovačkih ljetnikovaca, jedinstvenog segmenta dubrovačke, hrvatske i svjetske baštine.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Joško Belamarić, a nazočnima će se obratiti i urednik izdanja dr. sc. Danko Zelić te autorica prof. dr. sc. Nada Grujić.

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija