Kultura

Nada Grujić predstavlja knjigu ‘Dubrovačka ladanjska arhitektura’

Nada Grujić predstavlja knjigu 'Dubrovačka ladanjska arhitektura'

Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku predstavlja knjigu Nade Grujić ‘Dubrovačka ladanjska arhitektura’ u petak, 30. rujna 2022., u 19 sat u Ljetnikovac Sorkočević, Lapad.

Objavljena u izdanju Instituta za povijest umjetnosti 2021. godine, monografija Nade Grujić ‘Dubrovačka ladanjska arhitektura’ sintezno je djelo koje donosi najaktualniji i najcjelovitiji uvid u stanje spomenika i stanje istraženosti arhitekture dubrovačkih ljetnikovaca.

Osim na genezu samoga fenomena te arhitektonsko-stilsku interpretaciju najvrjednijih i najbolje sačuvanih ladanjskih sklopova iz vremena renesanse (15. i 16. stoljeća), autorica usmjerava pozornost i na ljetnikovce u razdoblju baroka (17. stoljeće) i njihove povijesne mijene poslije pada Republike, sve do suvremenog doba. Uz znanstveni doprinos poznavanju kulture dubrovačkog ladanja – na prostoru od Pelješca i Elafita, preko Primorja, Rijeke dubrovačke, Gruža i neposredne okolice Dubrovnika do Župe, Konavala i Cavtata – monografija Nade Grujić ujedno je i polazište za sva aktualna i buduća promišljanja o zaštiti i obnovi dubrovačkih ljetnikovaca, jedinstvenog segmenta dubrovačke, hrvatske i svjetske baštine.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Joško Belamarić, a nazočnima će se obratiti i urednik izdanja dr. sc. Danko Zelić te autorica prof. dr. sc. Nada Grujić.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist