Kultura

Na Velikoj sceni premijerno izveden ‘Noćni pisac’ Jana Fabrea

Na Velikoj sceni dubrovačkog teatra u petak je odigrana premijera dramskog komada ‘Noćni pisac’ autora Jana Fabrea.

Glavna glumica Senka Bulić iznijela je vizionarski hvalospjev subverzivnom i intrigantnom umjetniku koji je Fabre. Naime, na pozornici on svojim dnevnicima otkriva intimnu i provokativnu autobiografiju od mladosti do danas. Tok misli koji povezuju dnevne aktivnosti, kipe neodoljivim idejama i ambicioznim projektima te noćnim postojanjem, kada se kreativnost stapa s bijesom i promišljanjem o životu te ljubavlju i seksom. Inače, tekst je odabir fragmenata iz djela Noćni dnevnik I autora (1978.-1984.) i djela Noćni dnevnik II (1985.-1991.) kao i antologija fragmenata iz kazališnih tekstova koje je napisao Fabre od 1976. do 2012. godine. Oni odražavaju njegova intimna iskustva, njegove opetovane žudnje, ideje i opsesije. Većinom su pisani u noćnim satima, kada je sve tiho i usamljeno, a na svom vrlo posebnom originalnom jeziku. Otvaraju nam vrata svijeta punog fantazija i iznenađujućih otkrića. Glavne teme su ljepota i umjetnost, obitelj, noć i nesanica, gluma i režija, autoportreti i portreti životinja, tijelo, krv i druge tjelesne tekućine, život i smrt.

U predstavi Bulić prati glazba koju je skladao i izveo Stef Kamil Carlsen dok sam Fabre potpisuje tekst, režiju i scenografiju. Reprize su na repertoaru 5., 9., 10., 11. i 12. lipnja.

Pročitajte još

DONACIJA MUZEJU DOMOVINSKOG RATA Djela Dimitrija Popovića kao trajno svjedočanstvo razaranja Grada

Dulist

[RAZGOVOR] Likovna umjetnica Iva Laterza: ‘Ne trčim za brzim uspjehom’

Iva Dedo

ISTA RAVNATELJICA, NOVA PRAVILA Publika na izvedbe Igara samo uz COVID-propusnice?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija