Kultura

Na Velikoj sceni premijera ‘Noćnog pisca’ Jana Fabrea u izvedbi Senke Bulić

Glumica Senka Bulić premijerno u petak, 4. lipnja s početkom u 20 sati na Veliku scenu dubrovačkog teatra donosi jedinstven univerzum Jana Fabrea u kazališno čitanje. Predstava ‘Noćni pisac’ predstavlja publici inovativnoga i svestranoga umjetnika, a to je Jan Fabre. Fabre priznat je u Belgiji i u inozemstvu kao jedan od najinovativnijih i svestranih osobnosti na suvremenoj međunarodnoj umjetničkoj sceni. Zahvaljujući njegovu razumijevanju, on daje svježa tumačenja svijetu vizualne umjetnosti, kazalištu i književnosti. Fabre je promijenio idiom kazališta dovodeći stvarno djelovanje u realno vrijeme na sceni. Noćni pisac vizionarski je hvalospjev ovom subverzivnom i intrigantnom umjetniku.
Faberovi osobni dnevnici ulijevaju se u intimnu i provokativnu autobiografiju, izvedenu na sceni. To je putovanje u snažnim bojama, od umjetnikove mladosti do danas. Publiku će zahvatiti tok misli koji povezuju dnevne aktivnosti, kipeći neodoljivim idejama i ambicioznim projektima te noćnim postojanjem, kada se kreativnost stapa s bijesom i promišljanjem o životu te ljubavlju i seksom. Tekst je odabir fragmenata iz djela Noćni dnevnik I autora (1978.-1984.) i djela Noćni dnevnik II (1985.-1991.) kao i antologija fragmenata iz kazališnih tekstova koje je napisao Fabre od 1976. do 2012. godine. Oni odražavaju njegova intimna iskustva, njegove opetovane žudnje, ideje i opsesije.
Većinom su pisani u noćnim satima, kada je sve tiho i usamljeno, a na svom vrlo posebnom originalnom jeziku. Otvaraju nam vrata svijeta punog fantazija i iznenađujućih otkrića. Glavne teme su ljepota i umjetnost, obitelj, noć i nesanica, gluma i režija, autoportreti i portreti životinja, tijelo, krv i druge tjelesne tekućine, život i smrt. Fabreova imaginacija ne prestaje djelovati. Čak ga drži budnim. On sabire svoju povijest i piše tekstove za svoju budućnost. On vizualizira, predviđa, otkriva, razotkriva i označava. U predstavi umjetnika prati glazba koju je skladao i izveo Stef Kamil Carlsen dok sam Fabre potpisuje tekst, režiju i scenografiju. Reprize su na repertoaru 5., 9., 10., 11. i 12. lipnja.

 

Pročitajte još

U NEDJELJU Humanitarni koncert FA Linđo ‘Igrajte nam mužikaši’ ispred Dvora

Dulist

U PETAK ISPRED DVORA Pijanistica Naira Asatryan s DSO-om i dirigentom Ivanom Hutom

Dulist

KNJIGA TEKSTOVA PRVOG RAVNATELJA ARHIVA ‘Vučetić je jedan od prvih istraživača Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija