Kultura

Na Velikoj sceni premijera ‘Noćnog pisca’ Jana Fabrea u izvedbi Senke Bulić

Na Velikoj sceni premijera 'Noćnog pisca' Jana Fabrea u izvedbi Senke Bulić

Glumica Senka Bulić premijerno u petak, 4. lipnja s početkom u 20 sati na Veliku scenu dubrovačkog teatra donosi jedinstven univerzum Jana Fabrea u kazališno čitanje. Predstava ‘Noćni pisac’ predstavlja publici inovativnoga i svestranoga umjetnika, a to je Jan Fabre. Fabre priznat je u Belgiji i u inozemstvu kao jedan od najinovativnijih i svestranih osobnosti na suvremenoj međunarodnoj umjetničkoj sceni. Zahvaljujući njegovu razumijevanju, on daje svježa tumačenja svijetu vizualne umjetnosti, kazalištu i književnosti. Fabre je promijenio idiom kazališta dovodeći stvarno djelovanje u realno vrijeme na sceni. Noćni pisac vizionarski je hvalospjev ovom subverzivnom i intrigantnom umjetniku.
Faberovi osobni dnevnici ulijevaju se u intimnu i provokativnu autobiografiju, izvedenu na sceni. To je putovanje u snažnim bojama, od umjetnikove mladosti do danas. Publiku će zahvatiti tok misli koji povezuju dnevne aktivnosti, kipeći neodoljivim idejama i ambicioznim projektima te noćnim postojanjem, kada se kreativnost stapa s bijesom i promišljanjem o životu te ljubavlju i seksom. Tekst je odabir fragmenata iz djela Noćni dnevnik I autora (1978.-1984.) i djela Noćni dnevnik II (1985.-1991.) kao i antologija fragmenata iz kazališnih tekstova koje je napisao Fabre od 1976. do 2012. godine. Oni odražavaju njegova intimna iskustva, njegove opetovane žudnje, ideje i opsesije.
Većinom su pisani u noćnim satima, kada je sve tiho i usamljeno, a na svom vrlo posebnom originalnom jeziku. Otvaraju nam vrata svijeta punog fantazija i iznenađujućih otkrića. Glavne teme su ljepota i umjetnost, obitelj, noć i nesanica, gluma i režija, autoportreti i portreti životinja, tijelo, krv i druge tjelesne tekućine, život i smrt. Fabreova imaginacija ne prestaje djelovati. Čak ga drži budnim. On sabire svoju povijest i piše tekstove za svoju budućnost. On vizualizira, predviđa, otkriva, razotkriva i označava. U predstavi umjetnika prati glazba koju je skladao i izveo Stef Kamil Carlsen dok sam Fabre potpisuje tekst, režiju i scenografiju. Reprize su na repertoaru 5., 9., 10., 11. i 12. lipnja.

 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist