Aktualno

Na Neretvi prebrojane ptice

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na Zimskom prebrojavanju ptica močvarica.

Prebrojavanje, organizirano u sklopu akcije „Europskog prebrojavanja ptica močvarica 2012.godine“, a uz stručno vodstvo voditelja Ornitološke postaje Metković Hrvatskog ornitološkog društva Bariše Ilića, provodilo se na području Neretve, koja je međunarodno važno područje za ptice u sklopu obuhvata Nacionalne ekološke mreže.
 
Na lokalitetu Ušće rijeke Neretve najbrojniji su bili  galeb klaukavac, riječni galeb, veliki vranac i mala bijela čaplja. Na lokalitetu Crepina najbrojnije su bile mlakuša i škanjac, a na lokalitetu Parila kržulja, patka zviždara, galeb klaukavac, vivak i žalar cirikavac.
 
Cilj  akcije je prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta. U svrhu popularizacije i zaštite prirode na mnogim lokacijama, ovaj događaj organizira se svake godine tijekom siječnja jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta.

Svake godine u ovom tradicionalnom prebrojavanju samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.

Pročitajte još

Brodovi prema Lokrumu ipak će zaploviti sutra

Dulist

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik osvaja medalje na natjecanju festivala Biser mora

Dulist

POZIV GRAĐANIMA Predložite lokacije za nadzor brzine!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija