Aktualno

Na Neretvi prebrojane ptice

ptice mediji

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na Zimskom prebrojavanju ptica močvarica.

Prebrojavanje, organizirano u sklopu akcije „Europskog prebrojavanja ptica močvarica 2012.godine“, a uz stručno vodstvo voditelja Ornitološke postaje Metković Hrvatskog ornitološkog društva Bariše Ilića, provodilo se na području Neretve, koja je međunarodno važno područje za ptice u sklopu obuhvata Nacionalne ekološke mreže.
 
Na lokalitetu Ušće rijeke Neretve najbrojniji su bili  galeb klaukavac, riječni galeb, veliki vranac i mala bijela čaplja. Na lokalitetu Crepina najbrojnije su bile mlakuša i škanjac, a na lokalitetu Parila kržulja, patka zviždara, galeb klaukavac, vivak i žalar cirikavac.
 
Cilj  akcije je prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta. U svrhu popularizacije i zaštite prirode na mnogim lokacijama, ovaj događaj organizira se svake godine tijekom siječnja jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta.

Svake godine u ovom tradicionalnom prebrojavanju samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.

Pročitajte još

Barcelona planira zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima

Dulist

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Dulist