Kultura

Na izložbi ‘Početak’ predstavljen i akt o osnivanju Domaćeg muzeja iz 1872.

Izložba Početak otvorena je ovog četvrtak u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Autori izložbe su dr. sc. Jadranka Sulić Šprem, viša kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Frane Čizmić, arhivist Državnog arhiva u Dubrovniku.
Na otvorenju izložbe uvodnu riječi je imala ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Ana Čučević nakon čega su se publici obratili autori izložbe. Sulić Šprem i Čizmić naglasili da je ovo njihova treća zajednička izložba koja potvrđuje dobru suradnju ove dvije institucije. U izložbi se osim 404 prirodoslovna predmeta (iz zbirki koje su bile temelj za osnivanje muzeja) može vidjeti i 9 arhivskih dokumenata koji su za potrebe izložbe posuđeni od Državnog arhiva u Dubrovniku i Dubrovačkih muzeja. Od izloženih arhivskih dokumenata vrijedi izdvojiti prvi put predstavljen javnosti akt o osnivanju Domaćeg muzeja iz 1872. Iako se danas najčešće koristi naziv Domorodni muzej, naziv Domaći muzej je na hrvatskom jeziku upotrjebljen prvi put u Zapisniku sjednice općinskog vijeća od 22. prosinca 1871.

Izložba, kojom se obilježava 150. obljetnica od osnivanja prve muzejske ustanove u Dubrovniku, ostaje otvorena do kraja travnja 2023.

 

Pročitajte još

Mladi glazbenici Barbara Ćorak i Ivo Baule održat će koncert u čast Vlahu Bukovcu

Dulist

Večer J. S. Bacha u izvedbi Maka Grgića i Meagan Martin

Dulist

‘Konavoski tkalci’ vraćaju se doma za rođendan Vlaha Bukovca!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija