Kultura

[FOTO] STATUT U OČIMA MLADIH UMJETNIKA Otvorena izložba radova učenika u Galeriji mladih

Izložba radova učenica i učenika ‘Statut 750’ Slikarskog odjela UŠLS otvorena je u ‘Galeriji mladih’ na Slikarskom odjelu Umjetničke škole.

Ovim se projektom škola pridružuje obilježavanju 750. obljetnice dubrovačkog Statuta. Svoje su radove izložili učenici triju razreda, a njihovi mentori su bili akademkinja Nella Lonza, Maro Krile, prof.; Davor Lucianović, prof. mentor; Marija Nodilo, prof.; Luko Piplica, prof. mentor; Ivana Selmani, prof. mentor.

-To je događaj kojem smo se odazvali kao Umjetnička škola. Nismo znali što nas sve čeka i koji je to zadatak, ali smo znali da nam treba pomoć stručnjaka. S profesoricom Nodilo koja predava povijest započeli smo ovaj projekt. Učenike je upoznala s ovim važnim dokumentom.

Krenuli smo s povijesnim istraživanjem, a vrhunac tog je bio kad nam je akademkinja Lonza u arhivu pokazala neke od prvih kopija Statuta. Pritom nas je upoznala s njegovom važnosti, ukorijenjenosti u politički, pravni i kulturni život ondašnjeg civiliziranog svijeta i njegovoj vezi s rimskim pravom, ali i njegovoj dugovječnosti. Naime, bio Statut je bio aktivan preko 500 godina.

Iako je u to vrijeme Dubrovnik mijenjao oblik svoje vladavine i vrhovne vladare, fascinira činjenica da se Statut nije mijenjao. Stari Dubrovčani cijenili su bit i suštinu koja je iz njega izvirala. Nisu se obazirali na okolnosti koje su ga možda mogle mijenjati – rekao je Lucianović.

Drukčiji fokus
S tim iskustvima i znanjem, krenuli su u projekt. Svatko je sa svojim razredom nešto drukčije pristupio projektu.

-Kolega Maro i Ivana u prvom su se razredu više fokusirali na izvedbu slova i ornamente vezane uz slova i njihovu interakciju. Učenici drugog razreda bili su fokusirani na sam sadržaj. U trećem razredu kolega Piplica bio je više potaknut na razmišljanje o ekspresiji samog pisanja slova. Znamo da je taj trenutak apstraktnog izgleda slova bio inspirativan u razvoju apstraktne umjetnosti – naglasio je Lucianović.

Ravnatelj UŠLS-a Slobodan Begić čestitao je učenicima i profesorima te naglasio kako je projekt vrlo uspješan.

Akademkinja Nella Lonza zahvalila je na lijepoj i zanimljivoj suradnji od samog početka i osmišljavanja projekta do uzbudljivog trenutka izložbe kad se mogu pogledati ‘plodovi rada’ učenika.

-Moram reći da je za mene poseban osjećaj vidjeti kako će neke stvari biti reinterpretirane nakon 750 godina, što to današnjem mladom čovjeku može govoriti i na koji će način izazov prihvatiti – rekla je Lonza i otvorila izložbu.

Projekt je realiziran uz potporu Grada Dubrovnika u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Državnim arhivom u Dubrovniku.

Učenici koji su izložili radove:

1. razred:

Ivana Bratanić, Lučia Galjer, Luciana Kapović, Mara Lešević, Antonia Muhoberac, Noemi Nešić, Leo Pivić, Nikolina Račić, Petra Rašić, Angela Salerno, Natalie Benjapa Simatović, Marijeta Šiša, Jana Vučković, Ela Žitković

2. razred:

Lucia Maria Bagavac, Dominik Čižek, Vito Jakobušić, Ana Kužnin, Nika Masle, Amela Mešković, Nika Pavlović, Dora Peručić, Adelisa Pezerović, Josipa Reškovac, Leona Šuljak, Petra Ujdur

3. razred:

Marija Baselli , Hanna Mehić, Mihaela Miljak, Tibor Mladinov, Anđela Papac, Gabriela Puljizević, Helena Pušić, Anika Matea Stražičić

Pročitajte još

Mladi glazbenici Barbara Ćorak i Ivo Baule održat će koncert u čast Vlahu Bukovcu

Dulist

Večer J. S. Bacha u izvedbi Maka Grgića i Meagan Martin

Dulist

‘Konavoski tkalci’ vraćaju se doma za rođendan Vlaha Bukovca!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija