Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN U 72. godini života umro Ivo Vojnović

Ivo Vojnovic Arhiva Gradoplov 1
Gradoplov - Ivo Vojnović

Najistaknutiji dramski pisac hrvatske moderne, Dubrovčanin Ivo Vojnović, umro je upravo na današnji dan 1929. godine i to u Beogradu.
Na književnu scenu Vojnović je stupio 1880-te godine i to zahvaljujući Augustu Šenoi koji mu je, kao tadašnji urednik časopisa Vijenac, objavio pripovijetku Geranium.
Iako rođeni Dubrovčanin Ivo djetinjstvo provodi u Splitu gdje je obitelj odselila zbog očeva posla. Kasnije se seli u Zagreb gdje je završio klasičnu gimnaziju, a potom pravni fakultet.
Dubrovačke ljetne igre nezamislive su bez njegove znamenite Dubrovačke trilogije, koja obuhvaća tri međusobno povezane, isprepletene drame: Allons enfants, Suton i Na taraci. Kronika je to propasti Dubrovačke Republike, a život kakav je Grad nekoć poznavao i disao nitko ne prikazuje tako autentično kao Vojnović u Ekvinociju i Maškaratama ispod kuplja.
Njegov dramski prvijenac Psyche 1889. označio je zaokret u hrvatskoj književnosti, ali i teatru. Favorit na natječaju za praizvedbu u novootvorenoj zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu je bio Ante Tresić Pavičić s povijesnom tregedijom, međutim ipak je odabir pao na Vojnovićevu ‘salonsku komediju’.
Čitav život Ivo je bio vrlo boležljiv, a mnogi ne znaju da je ljeta s majkom provodio na Lokrumu, u osami, promatrajući Grad i inspirirajući se za stvaranje ponajboljih djela hrvatske književnosti.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist