Zanimljivosti

Na današnji dan snažna bura srušila je Orlandov stup

Koliko razorna može biti priroda govori podatak kojeg je u svom Gradoplovu zapisao Sebastijan Vukosavić spominjući današnji dan, 6. siječnja, daleke 1825. godine.

Naime, tog dana bura koja je puhala svojom orkanskom snagom srušila je kip Orlanda. Orlando je na glavni trg vraćen tek nakon više od 50 godina, dodao je Vukosavić.

Inače, izvorno je Orlandov stup bio okrenut prema istoku. Na toj je originalnoj poziciji ostao sve do tog siječnja 1825., kada je, u nevremenu, srušen i pohranjen u Knežev dvor. Godine 1878. vraćen je na središnji gradski trg na približno istu poziciju, no ovaj put usmjeren je prema sjeveru navode iz Dubrovačkih muzeja. Pri tom dodaju:

Orlandov stup bio je simbol političke, sudske i trgovačke samostalnosti Dubrovačke Republike. Uz simboličnu, imao je i uporabnu vrijednost. Služio je kao stup za sramoćenje i kažnjavanje. S njega su proglašavane vladine odluke, najavljivane svečanosti i oglašavane teže kazne. Oko njega su se odvijale javne dražbe i trgovina. O ovom posljednjem svjedoči mjera dubrovačkoga lakta (oko 51 cm) uklesana na podnožju stupa. Na njemu se vijala državna zastava, čije je podizanje 1419. označilo početak dubrovačkoga zlatnog razdoblja, a njezino skidanje početkom 19. stoljeća,  utrnuće Republike.

Pročitajte još

A SADA NA ENGLESKOM! Na današnji dan prije godinu dana predstavljeni ‘Svi Vlahovi ljudi’

Dulist

Na Kandeloru uživajte u slasticama od ljute naranče i učinite dobro djelo

Dulist

Sajam u Lazaretima: od kovanih i drvenih predmeta do pršuta, sireva, igračaka…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija