Grad

Na današnji dan preminuo je Cvijeto Benvenutov Job

Na današnji dan, 31. kolovoza 1986. godine, u rodnom Dubrovniku umro je povjesničar s bečkim doktoratom, Cvijeto Benvenutov Job. Rođen 18. svibnja 1899. u Dubrovniku, u kojem je i umro, 31. kolovoza 1986., gospar Cvijeto B. Job doktorirao je na Bečkom sveučilištu 1929., te je svojom osobnošću i raznim inicijativama ostavio veliki trag u svom rodnom gradu.

Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je 2016. godine njegovu knjigu ‘Pjesme’ u kojoj su sabrane i prikupljene skoro pa sve njegove pronađene i sačuvane pjesme, veliki broj njegovih crteža, te dopisa, prepiski, raznih inicijativa vezanih za događanja u Dubrovniku, fotografija i raznih dokumenata iz života ovog našeg znanog i omiljenog sugrađanina.

Knjigu je u potpunosti priredio, uredio i pogovor o gosparu Cvijetu B. Jobu napisao akademik Luko Paljetak, te se konačno i nudi odgovor na pitanje ‘Tko je bio Cvijeto Job?’ Među ostalim, bio je profesor, sakupljao je etnološko kulturno dobro, poslovice, narodne izreke i slično Dubrovnika i šire okolice, pisao poeziju, crtao i slikao te bio uvijek društveno – kulturno aktivan građanin.

Pročitajte još

Udruga Lukjernica dobila vrijedno vozilo

Dulist

Sjednice Gradskog vijeća odsad na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe

Dulist

Gradonačelnik uputio sućut povodom smrti mo. don Miha Demovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija