Grad

Na današnji dan preminuo je Cvijeto Benvenutov Job

Na današnji dan preminuo je Cvijeto Benvenutov Job

Na današnji dan, 31. kolovoza 1986. godine, u rodnom Dubrovniku umro je povjesničar s bečkim doktoratom, Cvijeto Benvenutov Job. Rođen 18. svibnja 1899. u Dubrovniku, u kojem je i umro, 31. kolovoza 1986., gospar Cvijeto B. Job doktorirao je na Bečkom sveučilištu 1929., te je svojom osobnošću i raznim inicijativama ostavio veliki trag u svom rodnom gradu.

Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je 2016. godine njegovu knjigu ‘Pjesme’ u kojoj su sabrane i prikupljene skoro pa sve njegove pronađene i sačuvane pjesme, veliki broj njegovih crteža, te dopisa, prepiski, raznih inicijativa vezanih za događanja u Dubrovniku, fotografija i raznih dokumenata iz života ovog našeg znanog i omiljenog sugrađanina.

Knjigu je u potpunosti priredio, uredio i pogovor o gosparu Cvijetu B. Jobu napisao akademik Luko Paljetak, te se konačno i nudi odgovor na pitanje ‘Tko je bio Cvijeto Job?’ Među ostalim, bio je profesor, sakupljao je etnološko kulturno dobro, poslovice, narodne izreke i slično Dubrovnika i šire okolice, pisao poeziju, crtao i slikao te bio uvijek društveno – kulturno aktivan građanin.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist