Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Papa Ivan Pavao II. posjetio je Dubrovnik

unu-06.06.2003.-dubrovnik kod velike onofrijeve cesme z. pandza

Na današnji dan 2003. godine Papa Ivan Pavao II. posjetio je Dubrovnik. Dugo iščekivani susret dogodio se u Gruškoj luci 6. lipnja prije 11 sati kada je sveti otac Ivan Pavao II. došao na prostor euharistijskog slavlja i podigao desnu ruku pozdravljajući sve okupljene vjernike.
Papa je taj dan beatificirao Hrvaticu Mariju Propetog Petković, a s nestrpljenjem su vjernici u Gruškoj luci čekali da čuju Papinu poruku u propovijedi, da poslušaju što on od njih traži. Obraćanje hrvatskoj ženi nisu očekivali. Čuti iz njegovih usta u Dubrovniku njegove misli, široj javnosti slabo poznate, a objavljene u Pismu ženama i enciklici Mulieris dignitatem, bile su za mnoge radosno i ugodno iznenađenje. Poticaj hrvatskim ženama ujedno je i zadatak ne samo njima, nego i cijeloj Crkvi u Hrvata da dobro promisli o vrednovanju te specifične »umnosti žene« u Crkvi i društvu, piše Glas Koncila o ovom događaju.
Papin povijesni »đir« Stradunom
Na odlasku iz Dubrovnika poslije 17,30 sati Sveti Otac se provezao dubrovačkim ulicama Liechtensteinov put – Josip Kosor – Ivo Vojnović – Pero Čingrija – dr. Ante Starčević – Pile – Iza grada te je kroz Vrata od Ploča došao na Stradun, a na ulicama bili su vjernici da ga još jednom vide, da mu mahnu i pozdrave ga. (…) Stradun je bio svečano okićen papinskim žuto-bijelim zastavama i zastavama sv. Vlaha, a izlozi su bili ukrašeni Papinim slikama, te simbolima papinstva i kršćanstva, a na Orlandovu stupu bila je postavljena papinska zastava. Pljesak se odbijao od kamena do kamena dubrovačke povijesne jezgre kada se na istočnom ulazu na Stradun pojavio Sveti Otac u papamobilu u kojem je s njim bio i dubrovački biskup Puljić i Papin osobni tajnik, i »napravio ‘đir’« prošavši sve do velike Onofrijeve fontane i natrag do crkve sv. Vlaha.
– Pozdravljam Dubrovnik i djecu prve pričesti. Neka vas Bog sve blagoslovi! Ovaj lijepi grad, djeca i mladi, i ovi u poodmaklim godinama, lijepi su i dobri – tada je kazao Sveti Otac na talijanskom jeziku, a biskup Puljić preveo na hrvatski, te je blagoslovio sve okupljene ispred crkve i na Stradunu gdje su uz brojne vjernike bili i mladi izraznih krajeva Dubrovačke biskupije odjeveni u narodne nošnje, sinjski alkari, predstavnici kumpanija, a ispred crkve sv. Vlaha bili su, uz prvopričesnike, dubrovački festanjuli, te dubrovačka Limena glazba.
I dok je Papa odlazio sa Straduna, mahala su djeca kličući »Živio, Sveti Oče!« i festanjuli iza njih, mahali su svi okupljeni, sretni što su bili svjedoci tog događaja. Događaja pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku 6. lipnja 2003. godine kada je Papa zamolio Gospodina da kršćanska zajednica u Dubrovniku raste i učvršćuje se ‘u uzajamnom oprostu, ljubavi i miru’.
Izvor: Glas Koncila/Angelina Akmadžić

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] ‘KAKO NE BI OPET POSTALI NEZNANCI’ Druženje GO UHDDR Grada Dubrovnika i njihovih suboraca na Tireni

Dulist

Bliže se trodnevnica i proslava sv. Mihajla

Dulist

Boks i pjesništvo obilježili su život Ratka Zvrka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija