Aktualno

NA DANAŠNJI DAN Hrvatska obilježava spomendan Dan neovisnosti

hrvatska zastava praznik GRAD 017

U Republici Hrvatskoj danas je spomendan, Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika i koja je donesena 25. lipnja 1991., prisjetili su se na svome Facebook profilu Muzej Domovinskog rata Dubrovnik.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika od 25. lipnja 1991. prethodila je ista odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Sabor Republike Hrvatske, donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te je na istoj sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze s ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. Dan 8. listopada danas se obilježava kao Dan hrvatskog sabora – spomendan.

Pročitajte još

Studenti Sveučilišta u Dubrovnik od sada će moći stažirati u Coca-Coli

Dulist

SUTRA OD 18 DO 22 SATA Zbog utrke Pelješkim mostom privremena regulacija prometa!

Dulist

Sredinom rujna počinje sanacija skalina uz Jezuite!

Dulist