Grad

Na današnji dan Dubrovnik uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine

grad1011

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da je na današnji dan (26. listopada 1979.) prije 40 godina Dubrovnik na trećoj sjednici Odbora za svjetsku baštinu, održanoj u Egiptu, uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

– U protekla četiri desetljeća Dubrovnik se suočio s dvije velike katastrofe- potresom 1979. godine te s brutalnom srpsko-crnogorskom agresijom 1991. godine. I iz obje te tragedije, Grad se, kao mitski Feniks, izdigao, te se na neki način iznova rodio. Osobito je ratna tragedija ostavila brojne ožiljke i još uvijek pamtljive rane. Zbog te agresije Dubrovnik je u prosincu 1991. godine završio i na UNESCO-vom Popisu ugrožene svjetske baštine i tu se nalazio do 1998. godine.

Ususret 40.-toj obljetnici organizirali smo i izložbu „Dubrovnik, a Scarred City“ koja je o ratnim stradanjima te brzoj i impresivnoj obnovi upriličena u središtu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a potom i u Washingtonu i od 1. listopada u Lazaretima. Izložba je svjedočenje o stradanju Grada u Domovinskom ratu. A taj je rat donio i dva presedana. Prvi je da je UNESCO po prvi put u svojoj povijesti poslao izaslanike u područje zahvaćeno ratom dok su presude zapovjednicima napada na Grad pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju bile prve presude za zločin protiv kulturne baštine. I to su stvari koje kao kršćani možemo oprostiti, ali koje nikako ne smijemo zaboraviti.

Isto tako, iskustva Grada u obnovi i postupanju prema baštini u situacijama prirodnih katastrofa i ratnih djelovanja, čini nas prikladnom lokacijom na kojoj bi se razne stručnjake i znanstvenike iz cijelog svijeta moglo podučavati, s njima izmijenjivati iskustva te stvarati neki okvir u kojemu bi se djelovalo u sličnim situacijama – kazao je gradonačelnik Franković i zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli kod uvrštavanja Grada na dva UNESCO-va popisa, u obnovi i u prezentaciji Grada kao UNESCO-om zaštićene kulturne baštine.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić