Aktualno

NA DANAŠNJI DAN 31. je obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

zidine zastava hrvatska16

Hrvatska je prije 31 godinu, 15. siječnja 1992. godine postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu.
Time je pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.
– Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno – pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti – rekao je te večeri predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije.

Prema pisanju Muzeja Domovinsko rata Dubrovnik, iako još uvijek u potpunom neprijateljskom okruženju, Dubrovčani su s oduševljenjem i srećom, uz zvonjavu crkvenih zvona, obilježili ovaj veliki i dugo očekivani događaj. Tim povodom za dubrovačke prognanike, smještene u hotelima „ Argossy“, „Lapad“, „Minčeta“, „Park“ i „Vis“, upriličene su u jutarnjim satima tihe mise za mir u Domovini, a u 17 sati domovinske su mise održane i u svim dubrovačkim crkvama.

Pročitajte još

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist