Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 2006. Umro Đuro Pulitika

NA DANAŠNJI DAN 2006. Umro Đuro Pulitika

26. siječnja 1922. na Bosanci je rođen jedan od najpoznatijih dubrovačkih slikara kolorista Đuro Pulitika. Nakon završene gimnazije od 1938. godine odlazi kod povjesničara umjetnosti i slikara Koste Strajnića koji ga podučava slikarstvu. Nakon dvogodišnjih priprema Pulitika upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali je napušta i vraća se u Grad te uskoro u Cetinju upisuje Umjetničku školu koju završava 1950. godine.
Prva Pulitikina samostalna izložba bila je u Salonu LIKUM u Gradu 1953. godine. Druži se i stvara s dvojicom velikih slikara Antunom Maslom i Ivom Dulčićem te zajedno čine znameniti dubrovački koloristički slikarski trio koji ne prestaje biti inspiracija umjetnicima.
Đuro Pulitika je izlagao na preko 50 samostalnih te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada između kojih se izdvajaju 1983. godišnja nagrada Vladimir Nazor, 1993. nagrada grada Dubrovnika za životno djelo te 1997. nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Iste godine u kući na Držićevoj poljani 1 otvara se Galerija Dulčić-Masle-Pulitika koja je zaživjela u punom smislu 2005. godine kada je postala jedan od izložbenih prostora Umjetničke galerije Dubrovnik.

Pulitika je umro 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku u 84. godini života.

Pročitajte još

MAGAZIN WANDERLUST ‘Doživite bogatu kulturu Dubrovnika’

Dulist

Sjećate li se ‘kultnog’ Kulta? Prvi broj je izašao prije 18 godina

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

Dulist