Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

Dulčić, Masle i Pulitika tri su dubrovačka slikara utemeljitelja naširoko poznatog dubrovačkog kolorizma. I koliko god njihov rad danas mnogi drže gotovo pa nerazvojnim zbog brojnih poveznica, u koje nema sumnje, činjenica je da je svaki od ova tri umjetnika priča i veličina za sebe.

Ivo Dulčić rođen je 11. kolovoza 1916. godine u Dubrovniku. Nakon završetka Klasične gimnazije u rodnom gradu odlazi na studij prava u Beograd pa Zagreb međutim kao apsolvent prekida studij i upisuje slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnost. Međutim, zbog nesuglasica s profesorima u čijoj klasi je studirao, štoviše svađa zbog Dulčićeva otpora socrealizmu koji je upravo tada bio trend  u akademskom obrazovanju, Ivo napušta i ovaj studij i vraća se u Grad na jedno vrijeme. 1955. u Zagrebu uređuje atelijer i od tada živi i stvara na relaciji između ova dva grada.

Bogatstvo kolora i ljubav prema rodnom kraju osnovno su obilježje njegovih djela koja se odlikuju ekspresionizmom, realističnom atmosferom, psihološkim prikazom svojih brzih, gotovo plastičnih portreta. Dulčić je, doduše, jedan od rijetkih poslijeratnih slikara koji je ostao vjeran i sakralnim motivima. Vrlo je značajan njegov rad na crkvenim vitrajima koji je bio poprilično revolucionaran što je na periode izazivalo i negodovanje crkvenih vlasti. Osim u Zagrebu, Vatikanu, Asizu, Essenu, Budvi, Sarajevu… Gradu je u ostavštinu ostavio ovakve radove u Dominikanskom i Franjevačkom samostanu te Crkvi sv. Mihajla.

Ivo Dulčić je preminuo 2. ožujka 1975. u Zagrebu u 59. godini života a pokopan je u rodnom gradu.

Naziv ove prekrasne slike je ‘Dubrovačko ljeto’.

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

 

Pročitajte još

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist