Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Jedan od najpoznatijih i najimućnijih dubrovačkih poduzetnika Božo Banac rođen je u Dubrovniku 13. ožujka 1883. godine. Otac mu je bio kapetan i brodovlasnik i on je nastavio njegovim stopama. Nakon što je u rodnom gradu završio školovanje preselio se u London gdje je osnovao pomorsku tvrtku. Zastupao je brodarska društva, strana i domaća, a među njima i Atlantsku plovidbu ‘Ivo Račić’ koje je bio i suvlasnik. 1924. je pokrenuo osnivanje Jugoslavensko-amerikanske plovidbe, a 1928. je utemeljio Jugoslavenski Lloyd. Kao prvi strani brodovlasnik postao je 1936. stalni član glavnog odbora londonskoga Lloyd’s Register of Shipping. Za II. svjetskog rata Saveznicima je stavio na raspolaganje svoje brodove.
Božo Banac je, između ostaloga, dao izgraditi palaču na Pločama u kojoj je desetljećima već Umjetnička galerija Dubrovnik. Još prije toga, i to po preporuci našeg najpoznatijeg kipara Ivana Meštrovića s kojim se povezao nakon Prvog svjetskog rata, započela je izgradnja velebnog zdanja cavtatskog ljetnikovca obitelji Banac.
Božo Banac je bio oženjen za Mariju Račić koja je bila kćer njegovog poslovnog suradnika. O odnosu supružnika Banac i Meštrović dosta se saznaje iz pisama koje su dvije žene razmjenjivale. Sam kipar je opisivao gospođu Banac, čijih je par portreta napravio, i to kao naizgled zadovoljnu a u suštini nesretnu ženu. Umrla je od teške i kratke bolesti vrlo rano 1918. godine, a Božo Banac je živio još 27 godina i ponovno se oženio. On je umro u New Yorku 16. travnja 1945. u 62. godini života.

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist