Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1873. Rođen znameniti skladatelj Blagoje Bersa

bersa web

Jedan od najznačajnijih hrvatskih skladatelja rođen je u Dubrovniku 21. prosinca 1873. kao Benito Bersa, kasnije preuzimajući ime Blagoje. Interes i talent za glazbu baštinio je od oca Ivana koji se doduše muzikom bavio amaterski, ali je osnovao gudački kvartet s Perom Budmanijem. Otac nije blagonaklono gledao na sinovu želju da se profesionalno bavi glazbom.
S obzirom da se obitelj preselila u Zadar Blagoje je tamo završio osnovnu i dio srednje škole da bi nastavio školovanje u Beču, kasnije u Zagrebu gdje mu glazbeno znanje i vještine prenose majstori glazbe među kojima i Ivan pl. Zajc. Već tada je Blagoje zaočeo rad na operi ‘Jelka’. Vraća se u Beč gdje od 1896. do 1899. studira na Bečkom konzervatoriju.
Na žalost u rodnoj zemlji za njega zaposlenja nije bilo pa se vratio u inozemstvo te je stvarao u Beču i Grazu i odlazio na brojne turneje po Europi. Njegovo je bečko razdoblje najplodniji period njegova stvaralaštva u kome se osjeća veliki utjecaj Wagnera i Straussa.
Blagoje Bersa je nesumnjivo jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske glazbene moderne i majstor instumentacije a svoje je znanje kao glazbeni pedagog prenio mnogima.
Umro je u Zagrebu 1. siječnja 1934.

Foto: Wikipedia

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist