Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1857. Rođen veliki slikar, začetnik moderne, Mato Celestin Medović

Jedan od najvažnijih slikara druge polovice 19. i početka 20. stoljeća, uopće velikan hrvatskog slikarstva, Mato Celestin Medović, rođen je na Kuni na Pelješcu 17. studenog 1857. u brojnoj težačkoj obitelji. Svoje je školovanje započeo u franjevačkom samostanu u rodnom mjestu, da bi sa 11 godina obrazovanje nastavio u Dubrovniku. Zavjet je položio 1879. te u samostanu Male braće počeo crtati i slikati, nakon čega odlazi u Rim iz kojeg odlazi na studijska putovanja u Assisi i Firenzu gdje se upoznaje s radom starih majstora.
Uz Vlaha Bukovca Medović je jedan od začetnika hrvatske moderne. Motivi njegovih radova su povijesno – religijski, mrtva priroda i portreti. Posebno se posvetio slikanju primorskog krajolika i tako, utvrdila je naknadno struka, odškrinuo vrata hrvatskom pejzažnom slikarstvu.
Pred sam kraj života vratio se u rodnu Kunu. Teško bolestan završio je u bolnicu u Sarajevu gdje je i preminuo 20. siječnja 1920. godine. Sahranjen je na groblju u Kuni, među čempresima koje je i sam kao dijete sa ostalom školskom djecom sadio.

U zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik nalazi se trideset i pet djela ovog velikog slikara, a riječ je o pejzažima, naročito pelješkim, portretima i djelima sakralne tematike.

Foto: UGD

Pročitajte još

RADMILA I MATE BUKOVAC SLAVE 60 GODINA BRAKA Poštuju se i čuvaju, kao i prvog dana. I vole!

Dulist

[FOTO] Pridvorska djeca izradila maštovite božićne ukrase

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1638. Umro Ivan Gundulić – Mačica

Dulist