Aktualno

NA DANAŠNJI DAN 1568. Rodio se Marin Getaldić

marin getaldic 1

Znameniti dubrovački matematičar i fizičar Marin Getaldić rodio se na današnji dan, 2. listopada 1568. godine u plemićkoj obitelji sa šestero djece u kući odmah iza Crkve svetog Vlaha. Odrastao je u povijesnoj jezgri, a osnovno obrazovanje je dobio od Franjevaca.
Gimnaziju je završio pretpostavlja se 1588. godine kada je kao punoljetni vlastelin postao član Velikog vijeća. Kretao se u učenim krugovima, naročito onom obrazovanom oko prelijepe Cvijete Zuzorić, a u tom su se društvu našli književnik i astronom Nikola Nalješković, filozof, pedagog i državnik Nikola Gučetić i ostali.
Getaldić je jako puno putovao po Europi i to s prijateljem Marinom Gučetićem i prikupljao znanje, naročito u Rimu, pa Francuskoj, Engleskoj, Belgiji… Dvije se godine zadržao u Padovi gdje je učio od Galilea Gallileja.
Sve do smrti 1626. godine radio je na raznim državnim poslovima. S Marijom Sorkočević Getaldić imao je tri kćerke – Anicu, Franicu i Mariju. Supruga mu je umrla nedugo poslije posljednjeg poroda, što ga je teško pogodilo. I sam je poboljevao i osjećajući da mu je kraj blizu nastojao je oporučno riješiti pitanje budućnosti svojih kćerki, a kao izvršitelja posljednje volje imenovao je svoga brata Andriju. Marin Getaldić preminuo je u Dubrovniku 7. travnja 1626. godine. Na ulaznim vratima njegova imanja na Pločama i danas se može pročitati natpis koji u prijevodu glasi: Budite daleko, zavisti, svađe, taštine, brige!
Mir i spokoj krase pećine, pervoje, hridi.

Pročitajte još

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist