Kultura

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Zašto je ratna fotografija bitna za našu povijest?

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Zašto je ratna fotografija bitna za našu povijest?

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal obilježio je u subotu navečer 10. obljetnicu stalne izložbe ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.’, a predstavljeni su i fotomonografija ‘Matko Biljak – Božidar Vukičević – Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata’, otvorena izložba Damira Fabijanića ‘Dubrovnik’ i predstavljen vizualni identitet muzeja.

-Stalna izložba otvorena je 5. kolovoza 2008. godine u otežanim okolnostima, a u deset godina ostvareno je ukupno 26 izložbi. Nadam se da ćemo jednom imati uvjete za rad u obnovljenoj tvrđavi Imperijal kako bismo ostvarili sve planove koji zbog tako loših radnih uvjeta još uvijek nisu ostvareni – izjavila je tom prilikom ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik Varina Jurica Turk.

-Fotografi Biljak i Vukičević cijelo su svoje ratno stvaralaštvo darovali muzeju, a izložba Damira Fabijanića donacija je Zavoda za obnovu Dubrovnika. Zahvaljujući tim fotografima naša građa i zbirka raste te postaje neiscrpno vrelo daljnjih proučavanja Domovinskog rata. Ipak, željeli bismo iduće desetljeće provesti u puno boljim uvjetima – istaknula je Jurica Turk.

-Novi vizualni identitet muzej, čiji je autor Orsat Franković, objedinjuje sve elemente po čemu je danas muzej prepoznat: od inicijala i tlocrta tvrđave do križa i nišana – objasnila je Jurica Turk.

-Od nemjerljivog je značaja uloga Slobodne Dalmacije u ratnom vremenu, jer su izdanja uspijevala svakodnevno probijati blokadu Dubrovnika. Arhiv je nebrigom društva došao do ruba propasti, a riječ je o ogromnom blagu kao rezultatu rada fotoreportera koje možemo izjednačiti s braniteljima. Bili su svjesni pravila struke, ali i pripadnosti svom narodu – rekao je kustos muzejske zbirke ratnih fotografija Mišo Đuraš.

-S kolegom Vukičevićem sam muzeju donirao nekoliko desetaka tisuća snimaka nastalih u razdoblju od 1990. do 1995. godine. Prošli smo sva ratišta, od Vukovara do Dubrovnika. Za sva mjesta me vežu uspomene. Puno mladih momaka je tada izginulo za svoju državu. Vrijedilo je – izjavio je ratni fotograf Slobodne Dalmacije Matko Biljak.

-Zadovoljan sam što su moje fotografije konačno došle na pravo mjesto, kako bi ih publika mogla vidjeti. Riječ je o dijelu izložbe postavljene još 1993. godine, a prvu sam izložbu imao još 1990. godine. Triput sam bio u ratnom Dubrovniku. Kroz parove impresivne fotografija ‘prije – poslije’ vidi se točno što se dogodilo pa ni ne treba puno teksta – rekao je fotograf Damir Fabijanić.

Događaj je održan povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Pročitajte još

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist