Kultura

69. IGRE Dario Harjaček predstavlja svoj roman prvijenac

69. IGRE Dario Harjaček predstavlja svoj roman prvijenac

Kazališni redatelj Dario Harjaček koji na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama potpisuje režiju druge dramske premijere, ‘Pod balkonima’ Ranka Marinkovića, predstavit će festivalskoj publici i svoj prvi roman ‘Sanjica Lacković’, objavljen u izdanju nakladnika OceanMore, u nedjelju, 5. kolovoza u 20:30 u Dubrovnik Beer Factoryu (Ul. Miha Pracata 6).

Na predstavljanju će sudjelovati i intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski te Saša Božić, pomoćnik za dramski program.

Dario Harjaček u svom prvijencu ‘Sanjica Lacković’ piše o trima odmetnicima u bijegu od vlastitih obitelji, a roman seže od 60-ih godina prošloga stoljeća do danas. Vječni sukobi s okolinom, dirljiva krhkost identiteta, opsesija prošlošću i atmosfera stalne porobljenosti ovom djelu pružaju opipljivu ljudskost te ga čine vjernim otiskom hrvatske suvremenosti.

Ono što ga je nagnalo na pisanje bilo je promišljanje o golemoj količini destruktivne mržnje prisutne ne samo u društvu nego i u njemu samome, mržnje koja ga sputava i određuje. Autor se pita ‘je li mržnja kao reakcija na mržnju zapravo traženje ljubavi’.

Davor Špišić o knjizi je zapisao kako je Sanjica Lacković ‘prebogato obećavajuće literarno tkanje u kojemu se krije budući veliki događaj naše književne scene… Iskazanom suverenom zrelošću (što je jednostavno fascinantno jer riječ je o njegovu književnome debiju) Dario Harjaček skladao je virtuoznu obiteljsku fugu. Njegovo je putovanje brutalno i oniričko u isti mah, bez trunčice kalkulantskoga predaha. Isti takav drčan angažman i povjerenje traži od budućih čitatelja. Blagoslovljen užitak čitanja neće nam izostati.’

Prvi put se Harjaček festivalskoj publici predstavio 2011. godine Stullijevom ‘Katom Kapuralicom’. Upravo je Harjačekova Kate, s maestralnom Jelenom Miholjević u naslovnoj ulozi razotkrila mitove Mediterana, ali i upozorila na ono što nas Marinković uči: bez obzira koliko skrivali kulturne simbole, najniži će zajednički nazivnik čovječanstva uvijek biti ljudski otpad. Mediteranom je inspirirana i predstava ‘Pod balkonima’ Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka te dramatizaciji Vedrane Klepice koja će premijerno na 69. Igrama igrati u parku sveučilišnog kampusa 18., 19., 20., 21. i 22. kolovoza.

Istaknuti kazališni redatelj mlađe generacije Dario Harjaček rođen je 1979. godine u Beču. Studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a zatim i studij režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prva javna izvedba predstave bila je režijski ispit Adam i Eva Miroslava Krleže u sklopu Eurokaza 2004. godine. Diplomirao je 2006. godine adaptacijom Čehovljeve drame Tri sestre u Teatru &td i od tada se uglavnom bavi autorskim scenskim realizacijama adaptacija filmova, romana i klasičnih dramskih tekstova te nizom scenskih adaptacija dječje literature i režijom djela suvremenih autora. Predstave koje je radio višestruko su nagrađivane posebno u segmentu glumačkih nagrada što svjedoči njegovu duboku opredijeljenost prema teatru koje svoje težište interesa bazira na igri, propitivanju mehanizma i slojevitosti funkcioniranja ljudske psihologije i bijegu od sveprisutne spektakularizacije.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist