Aktualno

‘Murinu’ u francuskim kinima pogledalo 50 tisuća gledatelja, uskoro se prikazuje u SAD-u

'Murinu' u francuskim kinima pogledalo 50 tisuća gledatelja, uskoro se prikazuje u SAD-u

U redovnoj distribuciji u francuskim kinima koja je započela 20. travnja, ‘Murinu’ je dosad vidjelo 50.133 gledatelja, a prikazana je u 94 kina. ‘Murina’ će od početka srpnja biti u kinima SAD-a, a zasad su dogovorena prikazivanja u kinima Ujedinjenog kraljevstva, Irske, Španjolske, Portugala, Novog Zelanda, Australije, Meksika, Njemačke, Švedske, Češke, Slovačke i brojnih drugih zemalja.

Film ‘Murina’ dugometražni je debi redateljice Antonete Alamat Kusijanović, a nastao je u produkciji zagrebačkog Antitalenta. Film je premijerno prikazan lani na filmskom festivalu u Cannesu gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) koja se dodjeljuje najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa. Ta nagrada predstavlja jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu, a ‘Murina’ ne prestaje nizati uspjehe i privlačiti publiku u kina.

Do danas je film prikazan na više od 60 festivala i osvojio je 23 nagrade. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcs u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine. Na domaćem terenu Antoneti Alamat Kusijanović će 19. lipnja na svečanosti u Zagrebu biti uručena godišnja nagrada ‘Vladimir Nazor’ koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja.

Film ‘Murina’ priča je o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Glavne uloge igraju mlada glumica Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Scenarij uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović supotpisuje Frank Graziano. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Za svoj kratki film ‘U plavetnilo’ osvojila je nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva, a film je bio nominiran za studentskog Oscara.

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist