Aktualno

MURATTI APELIRA NA GRAD I ŽUPANIJU ‘Osigurajte punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima’

MURATTI APELIRA NA GRAD I ŽUPANIJU 'Osigurajte punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima'

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulića poslao je obavijest Gradu Dubrovniku, DNŽ i i liječnicima Lopuda i Šipana da s danom 12. veljače 2018. godine prestaje punkt pripravnosti hitne medicine Elafiti (Šipan, Lopud i Koločep) i zatražio financiranje ovog punkta kao nadstandarda zdravstvene zaštite. Prijedlogu ravnatelja nije udovoljeno iz razloga što isto nije sadržano u proračunima ni Grada ni Županije čega posljedice trpe ljudi koji žive na otocima – danas su na konferenciji za medije istaknuli iz Hrvatske stranke umirovljenika Grada Dubrovnika na čelu s predsjednicom Olgom Muratti.

Uz nju na konferenciji za medije bio je i potpredsjednik dubrovačkog HSU-a Miljenko Lučin i Božo Brajević, predsjednik vijeća MO Luka Šipanska.

Napomenuli su kako ministar zdravstva donosi Mrežu hitne medicine na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicine i kako u istoj više nije predviđen punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima.

– Cilj naše današnje pressice je da pozovemo i prozovemo Grad Dubrovnik, DNŽ i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Lukšu Lulića da iznađu načina i riješe ovaj problem jer ta sredstva (sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u ovakvim slučajevima, kao nadstandard zdravstvene zaštite) mogu osigurati i jedinice regionalne ili lokalne tj. mjesne samouprave (županije, gradovi, općine) ako smatraju potrebnim – rekla je Olga Muratti dodavši kako se radi o 420 tisuća kuna godišnje, što je stvarno malen iznos za financiraje ovog punkta koji otočanima život znači.

– Elafiti su dio Grada Dubrovnika i ti naši sugrađani trebaju i moraju imati jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu kao i svi mi na kopnu. Ako znamo da su otočno domicilno stanovništvo većinom osobe starije životne dobi ta činjenica nam daje pravo ali predstavlja i obvezu da im osiguramo bezbrižno življenje i sigurno starenje – rekla je novinarima predsjednica Olga Muratti.

-Njihovo zdravstveno stanje je takvo da im je liječnička pomoć i intervencija neophodna i vrlo često o brzini intervenciji ovisi i njihovo preživljavanje. Bitno je napomenuti da punkt pripravnosti Elafiti postoji još od devedesetih pa bi bilo vrlo neodgovorno ga ukinuti i time preuzeti odgovornost za zdravlje i živote tih ljudi. Tomu treba dodati i činjenicu da se ljeti broj stanovnika, pa tako i medicinskih intervencija, na Elafitima višestruko poveća –rekla je Muratti dodavši daako stalno govorimo o brizi za svakog našeg građanina, a donosimo i mjere za poticanje razvoja i života na otocima onda očekujemo da će i Grad i Županija iznaći mogućnosti i ispraviti propuste koje je ministar svojom nepromišljenošću počinio’.

Dodali su kako je važna činjenica koja govori u prilog našoj brizi za ljude koji žive na otocima je i prometna povezanost koja ovisi o vremenskim prilikama. Do dolaska tima hitne pomoći iz Dubrovnika na Elafite brodom kapetanije ili policije prođe puno vise vremena od propisanog standarda (standard od poziva do dolaska tima u urbanim sredinama je 10 minuta, a u ruralnim do 20 minuta) pa je i zbog toga 24-satna prisutnost doktora na otoku neophodna.

– Očekujemo od Grada Dubrovnika i Županije DNŽ da riješe ovaj problem jer iznos godišnjih sredstava koje HZZO inače osigurava za funkcioniranje 1 punkta pripravnosti hitne medicine je 420.000 kn što je u usporedbi sa samo jednim ljudskim životom beznačajno – zaključuju naši umirovljenici.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist