Aktualno

MOŽE LI I NAŠ GRAD OVAKO? U Madridu odlučni – nema više iznajmljivanja stanova bez vlastitog ulaza

MOŽE LI I NAŠ GRAD OVAKO? U Madridu odlučni - nema više iznajmljivanja stanova bez vlastitog ulaza

Zakonodavci u Madridu, iznervirani činjenicom da je većina stambenih jedinica u centru grada postala predmet iznajmljivanja, donijeli su prilično strogi dekret – odsad nadalje u kratkoročni najam putem Airbnba u centru grada ne može ući niti jedan stambeni objekt koji nema vlastiti, zasebni ulaz, piše Novac.hr.

Odzvonilo je, dakle, svim stanovima u stambenim zgradama, osim onima koji imaju vlastito, privatno dizalo ili privatne stepenice koje ne koriste drugi stanari, a odluka se zasad odnosi isključivo na smještajne jedinice u centru Madrida, i to na slučajeve stanova koji se kratkoročno iznajmljuju dulje od 90 dana godišnje.

Budući da su madridske vlasti u obračun s Airbnbom ušle zaozbiljno, procjenjuje se da će se odluka odnositi na 95 posto objekata koji se trenutačno oglašavaju na online platformama, a kojih, prema podacima s Airbnba, samo u centru Madrida ima oko 24 tisuće.

Može li se ovaj model primijeniti i na Hrvatsku, a samim tim i na Dubrovnik?

Kako piše Novac.hr, nadležne institucije u Hrvatskoj, zasad, još isključivo razmišljaju o tome što bi bio najefikasniji način regulacije.

-Riječ je o kompleksnom pitanju koje se razmatra na razini EU, zbog čega je izuzetno važna međusobna koordinacija zemalja članica kako bi se osigurala ravnopravnost. U Ministarstvu turizma te u suradnji s drugim ministarstvima analiziramo sadašnje stanje, kao i moguće promjene, a s ciljem definiranja najefikasnije i najkvalitetnije regulative i standarda koji su nužni kako bi se zaštitili krajnji korisnici, ali i omogućila tržišna ravnopravnost dionika u sustavu – poručili su iz Ministarstva turizma.

Dok mi još razmišljamo, u Španjolskoj su to prvi put napravili još 2018., i to u Barceloni.

Više pročitajte ovdje.

Foto:Ilustracija

Pročitajte još

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna u finalu Eurosonga!

Dulist

Roko Tolić jedan od kandidata za direktora aerodroma Crne Gore

Dulist

SVEČANI PROGRAM Hrvatski liječnički zbor obilježava 150 godina

Dulist