Politika

MOSTOVCI O LIBERALIZACIJI TRŽIŠTA ‘Ako se ne reagira, Grad će u idućoj sezoni biti paraliziran’

MOSTOVCI O LIBERALIZACIJI TRŽIŠTA 'Ako se ne reagira, Grad će u idućoj sezoni biti paraliziran'

MOST-ovi gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić poslali su priopćenje u kojemu,  

‘2018. je polako na izmaku, vrijeme je od domjenaka i inventure godine koja je na izmaku. Realnost se u prigodnim blagdanskim govorima pakuje u lijepi celofan i servira građanima kao uspješna priča. I sve je to lijepo, vrijeme je pozitivnih vibracija i treba istaknuti pozitivne primjere, ali ne traju tratamenti vječno i brzo dođe vrijeme kada se iz svečarskog ozračja trebamo vratiti u zbilju. Lijepi celofan završi u smeću, a svi mi se ponovno moramo suočiti s realnošću i svakodnevnim problemima. A njih je puno.

Naša zadaća je da ukazujemo na takve probleme, pokušamo ih na vrijeme prepoznati i da djelujemo kako bi ih u budućnosti spriječili. Stoga, osim inventure svega lijepoga potrebno je napraviti i inventuru loših pojava kako bi se na njih utjecalo da se u budućnosti ne bi ponavljale. Vrijeme brzo prolazi, nova turistička sezona već kuca na vrata, a stara je tek završila. Jedan od velikih problema koji je u protekloj turističkoj sezoni samo pokazao djelić svojih negativnih posljedica po kvalitetu života građana je Zakon o prijevozu u cestovnom prometu odnosno dio zakona koji se odnosi na liberalizaciju tržišta autotaksi prijevoza.

Kako smo se mi najozbiljnije bavili ovim problemom i uložili najviše truda na vrijeme ukazujući na štetne posljedice Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te dobili podršku gradonačelnika, gradske uprave i gradskih vijećnika u našim nastojanjima, smatramo kako je upravo sada trenutak da se pokrene inicijativa i da se izvrši dodatni pritisak na Vladu RH odnosno nadležnog ministra Butkovića kako bi donijeli poseban pravilnik kojim će se utvrditi ograničenja broja autotaksi prijevoznika u skladu s potrebama i vršnim kapacitetima prometnica u destinaciji. Određena ograničenja su potrebna tamo gdje se pokazalo da liberalizacija tržišta ugrožava kvalitetu života ljudi i onemogućuje ih u normalnom funkcioniranju, ali i umanjuje kvalitetu same usluge autotaksi prijevoza, a to se definitivno potvrdilo u Dubrovniku tijekom protekle turističke sezone.

Sve je to u skladu s zaključkom koji je na naš prijedlog usvojen na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, sukladno najavama, ali i prema iskustvima iz prošle turističke sezone, Grad će u sljedećoj turističkoj sezoni, bez ograničenja i novih prometnih rješenja biti potpuno paraliziran zbog nepodnošljivo velikog broja autotaksi prijevoznika koji u liberalizaciji i Dubrovniku vide priliku za dobru zaradu. Također smatramo da domaće taksi prijevoznike, dakle one koji imaju tradiciju u obavljanju djelatnosti i koji imaju prebivalište i registrirane tvrtke i obrte na području Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno one kojima je grad Dubrovnik dodijelio dozvole za obavljanje autotaksi prijevoza na temelju javnog natječaja koji je proveden neposredno prije same liberalizacije tržišta, treba zaštititi i pronaći pravni okvir kojim će im se na korištenje dodijeliti autotaksi stajališta.

Koliko god se mnogi od nas na njih ljutili, koliko god imali negativnih iskustava, riječ je o našim sugrađanima, malim poduzetnicima, koji od tog posla žive i hrane svoje obitelji, i treba im stati u zaštitu. Danas živimo u vremenu kada se uglavnom loše vijesti objavljuju, a sigurni smo da su mnogi sugrađani doživjeli i lijepa iskustva s našim taksistima. Sjetimo se samo situacije koju smo imali s vodičima kada se donosio zakon koji je liberalizirao ovo tržište. Svi su se digli na noge i tražili način kako zaštititi naše domaće vodiče , jer jedino oni mogu posjetiteljima vjerodostojno prenositi našu povijest.

Stoga molimo gradsku upravu da djeluje na vrijeme te da odmah nakon blagdana sazove radni sastanak na kojem ćemo zajednički iznaći rješenja koja će ublažiti negativne posljedice liberalizacije tržišta i kojima ćemo zaštititi domaće auto taksi prijevoznike, ali i da razmisli o formiranju savjeta za promet u kojeg bi bili imenovani dubrovački prometni stručnjaci koji bi predlagali nova prometna rješenja.

Gradski vijećnici

Dolores Lujić i Maro Kristić’

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist