Aktualno

MOST PRIJATELJSTVA Lapadski osnovci pomažu petrinjskim učenicima, pridružite se i vi

MOST PRIJATELJSTVA Lapadski osnovci pomažu petrinjskim učenicima, pridružite se i vi

U proteklih tjedan dana otkad je središnju Hrvatsku pogodio niz razornih potresa, Dubrovčani ne prestaju pomagati svojim sugrađanima. Jedna od inicijativa Most prijateljstva rodila se u OŠ Lapad, a o kojoj nam je za DuList nešto više objasnila učiteljica Patricija Mage Vidak.

– Svi smo s tugom u očima i nevjericom gledali potresom uništene kuće, zgrade, trgovine, škole. Suosjećali smo sa sudbinama nepoznatih ljudi i samo smo željeli što prije pomoći. Tako se rodila ideja o povezivanju dviju škola, jedne dubrovačke osnovne škole i jedne petrinjske osnovne škole. Želja o povezivanju na način na koji sam prošle godine organizirala akciju Dijete – djetetu za OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, vrlo brzo je otpala jer je zgrada 1. osnovne škole u Petrinji neupotrebljiva i nemoguće je u njoj ponovno održavati nastavu.

Ravnateljica lapadske škole Nikolina Soko i ravnatelj petrinjske škole Robert Groza dogovorili su trajnu suradnju čim se steknu uvjeti povratka učenika u školu. No, to nažalost neće biti ni lako ni brzo! Trebalo je osmisliti nešto drugačije i tako je pala ideja da svaki mjesec svi razredi naše škole sudjeluju u prikupljanju simboličnih 10 kuna po učeniku kroz cijelu godinu. Iznos će se podijeliti na ove tri obitelji u potrebi.

Danas će i svi roditelji naših učenika biti obaviješteni o ovoj plemenitoj akciji putem razrednih grupa i web stranice OŠ Lapad. Ovim putem, pozvala bih i druge naše sugrađane da nam se pridruže i uplate na račune ovih ljudi. Evo upravo imam vijest kako još jednoj obitelji čiji učenik ide u drugi razred treba pomoć – ispričala je Mage Vidak.

Iz kontakta s nekoliko učiteljica iz Petrinje doznaje kako ono što najviše trebaju je financijska pomoć. Većini su kuće privremeno neupotrebljive, krovovi su oštećeni, a kiša ne prestaje. U ponedjeljak ujutro joj je kolegica Marina javila prestravljena kako ih je zatreslo ponovno, ali sada i prilično jači potres. Za sada imaju tri obitelji koje trebaju našu pomoć.

– Riječ je o učiteljici likovne kulture u 1. OŠ Petrinja gospođi Dragani Zjajvuk, samohranoj majci dvoje djece čiji je stan u samom centru Petrinje trajno uništen u potresu. Gospođa Dragana je s djecom i majkom trenutno zbrinuta kod rođaka – kaže nam Mage Vidak.

Svi koji su voljni pomoći gospođi Dragani i njezinoj obitelji mogu izvršiti uplate na njezin račun koji glasi: DRAGANA ZJAJVUK, IBAN HR9723400093208600567, banka PBZ. Pod opis plaćanja obavezno je napisati ‘donacija – POTRES’.

MOST PRIJATELJSTVA Lapadski osnovci pomažu petrinjskim učenicima, pridružite se i vi
Druga je mlada tročlana obitelj Lovreković koja je ostala bez imovine – stana u zgradi za kojeg moraju otplatiti kredit. Njihov sin, dječak Noel je učenik 2. b razreda u 1. OŠ Petrinja, a zgrada će biti predviđena za rušenje.

Svi koji su voljni pomoći obitelji Lovreković mogu izvršiti uplate na račun koji glasi: INES LOVREKOVIĆ, IBAN HR8823400093211077624. Pod opis plaćanja obavezno je napisati ‘donacija – POTRES’.

MOST PRIJATELJSTVA Lapadski osnovci pomažu petrinjskim učenicima, pridružite se i vi
I obiteljska kuća Irene Sigur, učiteljice u 1. OŠ Petrinja je dobila žutu oznaku što znači do daljnjeg neuporabljiva.

Svi koji su voljni pomoći gospođi Ireni Sigur i njezinoj obitelji mogu izvršiti uplate na njezin račun koji glasi: IRENA SIGUR , IBAN: HR6224070003283092074, OTP banka. Pod opis plaćanja obavezno je napisati ‘donacija – POTRES’.

MOST PRIJATELJSTVA Lapadski osnovci pomažu petrinjskim učenicima, pridružite se i vi

– Pokažimo svoje veliko lapadsko srce i pomozimo. Zamislite, kad bi svaki mjesec svako dijete ubacilo 10 kuna u razrednu kasicu, mjesečno bismo mogli prikupiti oko 5 000 kuna. Naravno, tko želi pomoći obiteljima i većim uplatama na račun jako bi nas veselilo – zaključuje Mage Vidak uz stihove pjesme ‘Slap’ Dobriše Cesarića.

Slap

Teče i teče, teče jedan slap;
Što u njem znači moja mala kap ?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,
I sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogao sjati,
I moja kaplja pomaže ga tkati.

Dobriša Cesarić

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist