Županija

Mons. Ranko Vidović novi je hvarski biskup

Mons. Ranko Vidović novi je hvarski biskup

Mons. Ranko Vidović imenovan je hvarskim biskupom. Odluku o imenovanju donedavnog župnika i upravitelja Prasvetišta Gospe od Otoka donesena je ovog četvrtka kada je odluku Papa Franje pročitao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Zamijenio je dotadašnjeg prelat mons. Petra Palića koji je preuzeo upravljanje biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i postao apostolskim administratorom Trebinjsko-mrkanjske biskupije

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, upisuje sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976.-1980.). Nakon završene gimnazije upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije. Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Župi sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu. Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine. Potom je imenovan župnikom Župe Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća. Papa Franjo imenovao ga je 4. ožujka 2021. godine hvarskim biskupom, ističe se na stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije.

Čestitka župana
Župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku mons. Ranku Vidoviću koju prenosimo u nastavku:

‘Poštovani mons. Vidoviću, s radošću sam primio vijest da Vas je Sveti Otac imenovao novim hvarskim biskupom, na čemu Vam od srca čestitam u ime Dubrovačko-neretvanske županije i svoje osobno ime. Vaše imenovanje potvrda je Vašeg predanog i istinskog djelovanja na zahtjevnim zadacima unutar Crkve. Uvjeren sam da ćete i u novoj službi nastaviti s požrtvovnim i ustrajnim promicanjem crkvenog nauka i pastoralnog služenja, na radost i dobrobit svih vjernika.

S izrazima osobitog poštovanja,
ŽUPAN
Nikola Dobroslavić’

Foto: Printscreen Splitsko-makarska nadbiskupija 

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist