Aktualno

MONOGRAFIJA ZLATKA VIŠČEVIĆA ‘Dubrovački novac nezaobilazan je dio hrvatske povijesti’

Zlatko Viščević predstavio je svoju monografiju ‘Novac Dubrovačke Republike’ u četvrtak navečer u Palači Sponza u pratnji predsjednika HKD Napredak Dubrovnik Marina Ivanovića i arheologa Darka Miloševića.

– Knjiga se bavi novcem, odnosno kovanicama Dubrovačke Republike, njihovim opisima i vezanim detaljima. Ne radi se o povijesnoj knjizi, a namijenjena je u prvom redu stručnoj javnosti, numizmatičarima, arheolozima, aukcijskim kućama, kolekcionarima – izjavio je Viščević.

Pri predstavljanju, prisutnima se obratila i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, naglasivši kako je Sponza vrlo prikladno mjesto za predstavljanje upravo ove knjige jer je Sponza služila i kao carinarnica.

-Numizmatika je djelatnost koja jest vezana uz novac, ali i uz njegovu tržišnu komponentu. Vezana je uz sam proces sabiranja, i kolekcionarstva kao društvenog i kulturološkog fenomena. Knjiga je trebala biti gotova 2015., no kada u istraživanju čovjek nešto želi napraviti temeljito, tako je i ova knjiga relativno nedavno ugledala svjetlo dana – rekao je Marin Ivanović.

Sam rad na knjizi je trajao sedam godina, a knjiga prikazuje detaljan katalog od 2594 različite kovanice.

– Najveći izazov je svakako bila obrada dinara i minci, to su dva najkompliciranija poglavlja. Radi se o malim novčanim jedinicama, koje su rađene u velikom broju primjeraka, i kovali su se kroz jako dugačko razdoblje, stoga tu ima jako puno detalja i to zahtijeva jako puno rada – objasnio je Viščević.

Kao glavnu funkciju knjige navodi i njenu ulogu u kategorizaciji i identifikaciji dubrovačkih kovanica, rad koji bi bez takvog djela bio gotovo nemoguć.

– Dubrovnik je specifičan. Nije jedini grad koji je kovao vlastiti novac, ali je jedini grad u ovoj regiji koji je toliko dugo kovao vlastiti novac. Radi se o 450 godina praktički neprekidnog rada kovnice, i u tom razdoblju kovana je nezamisliva količina novca. Radi se o 15 nominala u srebru i 3 nominale u bakru – pojasnio je Milošević.

Podsjetimo, Zlatko Viščević je pravnik i numizmatičar iz Rijeke te je autor mnogih knjiga na temu numizmatike Balkanskog područja, a Dubrovnik smatra nezaobilaznom krunom hrvatskog novca.

– Dubrovačka numizmatika je značajan dio hrvatske numizmatike, a možemo reći da je to najbolji i najljepši dio cjelokupne hrvatske numizmatičke povijesti. Tema Dubrovnika je u tom smislu nezaobilazna. Ako govorimo o turizmu, Dubrovnik je nezaobilazan. Ako govorimo o hrvatskim gradovima, Dubrovnik je nezaobilazan. Isto tako, Dubrovnik je u numizmatici numizmatika par excellence, tako da je to tema koju numizmatičar ne može izbjeći – priznao je Viščević.

Pročitajte još

NE PROPUSTITE TEČAJEVE CENTRA ZA JEZIKE! Učenje stranih jezika najbolji je način korištenja slobodnog vremena

Dulist

POSJETILI SMO NAGRAĐENI OPG Zlata vrijedna obitelj Trojanović

Maria Prkut

NAKON GODINA PREDANOG RADA Profesor Vedran Batoš otišao u zasluženu mirovinu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija