Aktualno

MONOGRAFIJA ZLATKA VIŠČEVIĆA ‘Dubrovački novac nezaobilazan je dio hrvatske povijesti’

MONOGRAFIJA ZLATKA VIŠČEVIĆA 'Dubrovački novac nezaobilazan je dio hrvatske povijesti'

Zlatko Viščević predstavio je svoju monografiju ‘Novac Dubrovačke Republike’ u četvrtak navečer u Palači Sponza u pratnji predsjednika HKD Napredak Dubrovnik Marina Ivanovića i arheologa Darka Miloševića.

– Knjiga se bavi novcem, odnosno kovanicama Dubrovačke Republike, njihovim opisima i vezanim detaljima. Ne radi se o povijesnoj knjizi, a namijenjena je u prvom redu stručnoj javnosti, numizmatičarima, arheolozima, aukcijskim kućama, kolekcionarima – izjavio je Viščević.

Pri predstavljanju, prisutnima se obratila i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, naglasivši kako je Sponza vrlo prikladno mjesto za predstavljanje upravo ove knjige jer je Sponza služila i kao carinarnica.

-Numizmatika je djelatnost koja jest vezana uz novac, ali i uz njegovu tržišnu komponentu. Vezana je uz sam proces sabiranja, i kolekcionarstva kao društvenog i kulturološkog fenomena. Knjiga je trebala biti gotova 2015., no kada u istraživanju čovjek nešto želi napraviti temeljito, tako je i ova knjiga relativno nedavno ugledala svjetlo dana – rekao je Marin Ivanović.

Sam rad na knjizi je trajao sedam godina, a knjiga prikazuje detaljan katalog od 2594 različite kovanice.

– Najveći izazov je svakako bila obrada dinara i minci, to su dva najkompliciranija poglavlja. Radi se o malim novčanim jedinicama, koje su rađene u velikom broju primjeraka, i kovali su se kroz jako dugačko razdoblje, stoga tu ima jako puno detalja i to zahtijeva jako puno rada – objasnio je Viščević.

Kao glavnu funkciju knjige navodi i njenu ulogu u kategorizaciji i identifikaciji dubrovačkih kovanica, rad koji bi bez takvog djela bio gotovo nemoguć.

– Dubrovnik je specifičan. Nije jedini grad koji je kovao vlastiti novac, ali je jedini grad u ovoj regiji koji je toliko dugo kovao vlastiti novac. Radi se o 450 godina praktički neprekidnog rada kovnice, i u tom razdoblju kovana je nezamisliva količina novca. Radi se o 15 nominala u srebru i 3 nominale u bakru – pojasnio je Milošević.

Podsjetimo, Zlatko Viščević je pravnik i numizmatičar iz Rijeke te je autor mnogih knjiga na temu numizmatike Balkanskog područja, a Dubrovnik smatra nezaobilaznom krunom hrvatskog novca.

– Dubrovačka numizmatika je značajan dio hrvatske numizmatike, a možemo reći da je to najbolji i najljepši dio cjelokupne hrvatske numizmatičke povijesti. Tema Dubrovnika je u tom smislu nezaobilazna. Ako govorimo o turizmu, Dubrovnik je nezaobilazan. Ako govorimo o hrvatskim gradovima, Dubrovnik je nezaobilazan. Isto tako, Dubrovnik je u numizmatici numizmatika par excellence, tako da je to tema koju numizmatičar ne može izbjeći – priznao je Viščević.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist